sobota, 19 maja 2012

Mrożony sernik z nutellą

MROŻONY SERNIK Z NUTELLĄ
( 16 porcji)
Jeden z najlepszych serników jaki jadłam, a na dodatek bardzo niezwykły ;) Sernik składa się ze spodu z ciasteczek Digestive połączonych z nutellą, masy z lodów waniliowych ( O tak! ) i  nutelli, a także bitej smietany. Sernik jest pyszny, słodki i orzeźwiający ( wspaniały na upały). Wkładamy go na noc do zamrażalnika, jednak warto go wyjać 20. minut przed podaniem, zmięknie i będzie nam łatwiej go kroić.

Składniki na spód:
  • 300 g ciastek digestive z czekoladą
  • 120 g nutelli
Składniki na masę z nutelli:
  • 400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta)
  • 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem)
  • 300 g lodów waniliowych, miękkich
  • 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 300 g nutelli
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • starta czekolada, lub drobno posiekane orzechy laskowe do dekoracji
Wykonanie:
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Ciastka i nutellę umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Włożyć do lodówki.

Wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Formę przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać sernika). Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc, minimum około 7 godzin.
Przed podaniem na górę sernika włożyć ubitą kremówkę.  Kroić ciepłym nożem.
Smacznego!                                                                                                JAINA






Przygotowanie: ok. 30 minut
Przepis KLIK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz