sobota, 5 maja 2012

Szybki tort Raffaello

SZYBKI TORT RAFFAELLO
( 16 porcji)
Jadąc do babci zastanawiałam się jakie ciasto zrobię. W końcu ( dzięki pomocy Boome ) udało mi się wybrać jeden z tortów, mianowicie Raffaello. Ten tort zna każdy i każdy pewnie pod inną postacią. Na mój składa się delikatny biszkopt przełożony masą z bitej śmietany, białej czekolady i wiórek kokosowych. Dodakowo udekorowany cieniutko pokrojonymi bananami. I jest naprawdę pyszny,w sam raz na takie ciepłe dni.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru (165 g)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki (200 g) ( ja dodałam 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 3/4 szklanki mąki pszennej)
Krem:
  • 800 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 3 białe czekolady
  • 200 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę 26cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia - boków nie smarować. Ubić białka mikserem, cukier wsypywać na 3 razy i ubijać tak długo, aż białka będą sztywne i błyszczące. Nadal ubijać, dodając po jednym żółtku. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać łopatka lub łyżką. Przełożyć do formy, piec 35-45 minut.
Krem: Śmietankę kremową przed ubiciem wstawić na 15 minut do zamrażalki. W tym czasie rozpuścić białą czekoladą. Ubić schłodzoną śmietankę kremówkę, połączyć z ostudzoną białą czekoladą. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć - u mnie była to szklanka herbaty. Na piewrszy blat nałożyć połowę kremu, nakryć drugim biszkoptem i wyłożyć krem. Zostawić do stężenia do lodówki ( najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować pokrojonymi w cieniutkie plasterki bananami ( około 3 średnich bananów), lub posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego !                                                                                                                                    JAINA




Przygotowanie: ok. 30 minut
Przepis LINK 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz