BOMBOLONI ALLA CREMA - WŁOSKIE PĄCZKI
( ok. 30 sztuk)
Kiedy zobaczyłam je na jednym z blogów wiedziałam, że będą mi smakowały. Oprócz tego, że wyglądały naprawdę pysznie to są z Włoch, a ja zawsze lubiłam włoską kuchnię. Bomboloni są naprawdę bardzo puszyste, mają aromat skórki cytrynowej i wypełnione są pysznym budyniowym kremem, który jest naprawdę genialny. Lepszych pączków na pewno nie znajdziecie!
Składniki:
- 275 g mąki pszennej chlebowej
- 275 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 3 duże jajka
- 20 g drożdży świeżych, lub 10 g suchych
- pół łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/spirytusu
Krem budyniowy:
- 6 żółtek
- 100 g drobnego cukru
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 450 ml mleka
- łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z jednej laski wanilii
Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką, do podwojenia objętości.
Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym.
Krem: Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.
Buon Appetito !
Przygotowanie: ok. 1, 5 godziny
Przepis pochodzi <LINK>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz