piątek, 10 lutego 2012

Chłodnik truskawkowy

CHŁODNIK TRUSKAWKOWY
( 4 porcje)

Najpyszniejszy chłodnik na ziemi! Być może dlatego, że z truskawek, a być może dlatego, że jest po prostu idelany. Nawet w środku mroźnej zimy. Naprawdę polecam!

Składniki:
  • 1 kg truskawek ( mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru ( ja dodałam 4 i 1/2)
  • kawałek cynamonu
  • 1 litr maślanki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 150 g makaronu
Wykonanie:
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki. Włożyć je do garnka, posypać cukrem, wlać szklankę wody, i wrzucić cynamon. Gotować na małym ogniu do miękkości ( ok. 15 minut) . Przełożyć zawartość do blendera ( wcześniej usunąć kawałek cynamonu), wlać maślankę, zmiksować dokładnie, dodając posiekaną miętę. Zupę ostudzić,  wstawić do lodówki, na co najmniej pół godziny. Makaron ugotować al dente, dodać do ostodzonego chłodnika.

JAINA

Przygotowanie: ok. 30 minut
Przepis pochodzi z gazety 'DOBRE RADY'

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz