KOSTKA CYNAMONOWA
Kostka cynamonowa.... leciutkie, trochę kruszące się ciasto, jednak bardzo dobre. O dość wyczuwalnym smaku cynamonu i kakao. Wspaniale smakuję ze szklanką ciepłej herbaty. Przepis pochodzi z gazetki ' Ciasta za grosik' 10/2011
Składniki:
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki powideł śliwkowych
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- łyżka mielonego cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- tabliczka gorzkiej czekolady i łyżka śmietanki kremówki na polewę
Wykonanie:
Margarynę utrzeć na gładką masę z powidłami. Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku i małymi porcjami cukier puder i mleko. Mąkę przesiać z kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną wciąż ucierając, wsypywać po trochu do masy z powidłami. Kiedy ciasto będzie już gładnie przelać do formy ( śr. ok. 20x30 cm) wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piec ok. 40 minut. Ciepłe wyłożyć do góry nogami na deskę i ostudzić. 2/3 czekolady rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, posmarować ostudzone ciasto,na wierzch zetrzeć na tartce odłożone 1/3 tabliczki czekolady. Można też tak jak ja rozpuścić całą czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, a na wierzch zamiast czekolady posypać wiórkami kokosowymi.
JAINA
Przygotowanie: ok. 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz