niedziela, 5 lutego 2012

Kostka cynamonowa

KOSTKA CYNAMONOWA

Kostka cynamonowa.... leciutkie, trochę kruszące się ciasto, jednak bardzo dobre. O dość wyczuwalnym smaku cynamonu i kakao. Wspaniale smakuję ze szklanką ciepłej herbaty. Przepis pochodzi z gazetki ' Ciasta za grosik' 10/2011

Składniki:
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • tabliczka gorzkiej czekolady i łyżka śmietanki kremówki na polewę
Wykonanie:
Margarynę utrzeć na gładką masę z powidłami. Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku i małymi porcjami cukier puder i mleko. Mąkę przesiać z kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną wciąż ucierając, wsypywać po trochu do masy z powidłami. Kiedy ciasto będzie już gładnie przelać do formy ( śr. ok. 20x30 cm) wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piec ok. 40 minut. Ciepłe wyłożyć do góry nogami na deskę i ostudzić. 2/3  czekolady rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, posmarować ostudzone ciasto,na wierzch zetrzeć na tartce odłożone 1/3 tabliczki czekolady. Można też tak jak ja rozpuścić całą czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, a na wierzch zamiast czekolady posypać wiórkami kokosowymi.

JAINA

Przygotowanie: ok. 30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz