środa, 21 marca 2012

Kruche makowe gwiazdki

KRUCHE MAKOWE GWIAZDKI
( 20-30 sztuk)
W tym przepisie spodobał mi się pomysł ciasteczek z drobinkami maku, jednak w sumie były takie średnie - po prostu czuło się w nich samo masło, a poza tym były dość gorzkie, pomimo cukru. Może to sprawa maku, nie wiem. W każdym razie wyglądają super :) Przepis <KLIK>

Składniki:
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła, zimnego
  • 50 g cukru z prawdziwą wanilią ( lub cukru + nasiona z połowy laski wanilii)
  • 2 łyżki maku ( suchego)
Ponadto:
  • drobny cukier z wanilią do obtoczenia ciastek
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać nożem, szybko zagnieść. Kulę ciasta włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z wanilią.
Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.
Smacznego!




Przygotowanie: ok. 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz