sobota, 17 marca 2012

Tort makowy z kremem z białej czekolady

TORT MAKOWY Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
( 12 porcji)

Kiedy zobaczyłam ten tort pierwszy raz, wiedziałam, że będzie pyszny. Puszyste makowe blaty, przekładane masą z bitej śmietany i białej czekolady, pod tym warstwa dżemu ( koniecznie porzeczkowego! ) Jedyny taki  tort w swoim rodzaju. Gorrąco polecam! Przepis ( lekko zmodyfikowany) TU

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 12 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płasna łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dag suchego maku
Poncz:
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki rumu
Masa:
  • 30 dag białej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki
  • ok. 4-5 łyżek dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180oC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
Masa:
Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.
Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować dżem i  1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną porcją dżemu i 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.
Smacznego !
JAINA




Przygotowanie: ok. 40 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz