TORT MAKOWY Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Kiedy zobaczyłam ten tort pierwszy raz, wiedziałam, że będzie pyszny. Puszyste makowe blaty, przekładane masą z bitej śmietany i białej czekolady, pod tym warstwa dżemu ( koniecznie porzeczkowego! ) Jedyny taki tort w swoim rodzaju. Gorrąco polecam! Przepis ( lekko zmodyfikowany) TU
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 12 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płasna łyżka proszku do pieczenia
- 20 dag suchego maku
Poncz:
- pół szklanki wody
- 3 łyżki rumu
Masa:
- 30 dag białej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki
- ok. 4-5 łyżek dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180oC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.Masa:
Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.
Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować dżem i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną porcją dżemu i 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej. Smacznego !
JAINA
Przygotowanie: ok. 40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz