( 12 porcji)
Najlepszy murzynek na świecie! Jest idealnie kakaowy, mięciutki, z chrupiącą skórką i polany polewą. Szczerze mówiąc nie byłam pewna, czy mi się uda, jednak wyszedł wyśmienity. Mógłby być jednak troszkę wyższy. Nie można mu się oprzeć...
Przepis pochodzi z książki " CIASTA" Carli Bardi z moimi małymi zmianami
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 1/2 szklanki ( 75 g) kakao ( dodałam trochę mniej)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g masła, miękkiego (2/3 kostki)
- szklanka brązowego cukru ( 200 g )
- łyżka granulek kawy instant.
- łyżeczka olejku waniliowego
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki ( 185 ml) mleka
- 1/2 szklanki ( 90 g) ciemnych wiórków czekoladowych
Szybka polewa czekoladowa:
- 125 g czekolady deserowej, połamanej
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż pergaminem tortownicę o śr. 20 cm i lekko natłuść jej boki. Zmieszaj w misce mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. W innej dużej misce utrzyj masło z cukrem na kremową masę, dodaj kawę i olejek waniliowy. Dodaj jajka, po jednym na raz, lekko miksując po każdym wbiciu. Przestaw mikser na niskie obroty i stopniowo wprowadzaj do masy składniki suche, na zmianę z mlekiem i wiórkami czekoladowymi. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz 45-50 minut, do czasu aż wbita w jego środek wykałaczka wyjdzie zupełnie czysta. Pozostaw ciasto w tortownicy na 15 minut, po czym wyjmij na metalową kratkę do wystudzenia.
Polewa: Rozpuść masło i czekoladę na parze z ledwie bulgoczącą wodą lub na bardzo małym gazie. Gdy masa będzie gładka i połyskliwa odstaw ją do wystudzenia. Rozprowadź polewę po na wierzchu i po bokach ciasta.
Smacznego!
JAINA
Przygotowanie: ok 45 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz