wtorek, 27 marca 2012

Murzynek w szybkiej polewie czekoladowj

MURZYNEK W SZYBKIEJ POLEWIE CZEKOLADOWEJ
( 12 porcji)

Najlepszy murzynek na świecie! Jest idealnie kakaowy, mięciutki, z chrupiącą skórką i polany polewą. Szczerze mówiąc nie byłam pewna, czy mi się uda, jednak wyszedł wyśmienity. Mógłby być jednak troszkę wyższy. Nie można mu się oprzeć...
Przepis pochodzi z książki " CIASTA" Carli Bardi z moimi małymi zmianami


Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1/2 szklanki ( 75 g) kakao ( dodałam trochę mniej)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła, miękkiego (2/3 kostki)
  • szklanka brązowego cukru ( 200 g )
  • łyżka granulek kawy instant.
  • łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki ( 185 ml) mleka
  • 1/2 szklanki ( 90 g) ciemnych wiórków czekoladowych
Szybka polewa czekoladowa:
  • 125 g czekolady deserowej, połamanej
  • 2 łyżki masła
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż pergaminem tortownicę o śr. 20 cm i lekko natłuść jej boki. Zmieszaj w misce mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. W innej dużej misce utrzyj masło z cukrem na kremową masę, dodaj kawę i olejek waniliowy. Dodaj jajka, po jednym na raz, lekko miksując po każdym wbiciu. Przestaw mikser na niskie obroty i stopniowo wprowadzaj do masy składniki suche, na zmianę z mlekiem i wiórkami czekoladowymi. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz 45-50 minut, do czasu aż wbita w jego środek wykałaczka wyjdzie zupełnie czysta. Pozostaw ciasto w tortownicy na 15 minut, po czym wyjmij na metalową kratkę do wystudzenia.
Polewa: Rozpuść masło  i czekoladę na parze z ledwie bulgoczącą wodą lub na bardzo małym gazie. Gdy masa będzie gładka i połyskliwa odstaw ją do wystudzenia. Rozprowadź polewę po na wierzchu i po bokach ciasta.
Smacznego!
JAINA


Przygotowanie: ok 45 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz