Składniki (biszkopt): tortownica 20-22cm (u mnie 24 więc trochę niższy)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
Boki biszkoptu oddzielać nożem od formy, jak już będzie wystudzony.
Boki biszkoptu oddzielać nożem od formy, jak już będzie wystudzony.
Składniki na masę:
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1/2 l mleka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 200 g wiórek kokosowych (ok 170 g do ciasta, reszta do posypania z wierzchu)
- 200 g masła
- płatki migdałów (2 garści)
Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zmiksować na jednolitą masę.
Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Na wrzące mleko wlać przygotowaną wcześniej masę. Mieszać całość aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć. Ciągle miksując, stopniowo dodawać masę budyniową. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i jeszcze raz użyć miksera.
Biszkopt przekroić na 3 części. Każdą z nich przykryć 1/3 masy. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i migdałami. Pozdrawiam, Boome
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz