sobota, 10 marca 2012

Naleśniki tiramisu

Tym razem coś dla wielbicieli tiramisu. Nie mamy chyba na blogu opublikowanego prawdziwego przepisu na ten deser. Prawdę mówiąc, podchodziłyśmy do problemu już dwa razy i mimo, iż jest to stosunkowo prosty przepis, za każdym razem coś było nie tak. Jeśli chodzi o naleśniki, to robiłyśmy je właściwie tylko dlatego, że zostało nam pół opakowania mascarpone i nie przykładając do tego szczególnej uwagi. Jednak, jak to zazwczaj bywa, złośliwy los sprawił, że ta masa wyszła nam lepiej niż poprzednie, co daje pewną nadzieję na przyszłość i motywację, aby zrobić wreszcie Tiramisu Idealne. ;D

Przepis na Naleśniki Tiramisu, pochodzi stąd: <klik!>
Ciasto naleśnikowe: 100 g mąki
szczypta soli
2 jajka
250 ml mleka
olej roślinny do smażenia

Krem Tiramisu:
2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
250 g sera mascarpone

4 łyżki cukru pudru
Sos czekoladowy: 250 - 300 ml śmietanki kremowej UHT 30%
150 g - 200 g ciemnej czekolady deserowej (lub mlecznej), połamanej na kosteczki
50 g masła o temperaturze pokojowej (około 5 łyżek)
2 - 3 łyżki cukru pudru
2 - 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)


Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka oraz 5 łyżek mleka. Stopniowo dodając resztę mleka, mieszać trzepaczką, rózgą lub miksować mikserem, aż masa będzie gładka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej niedużej patelni teflonowej, każdy na 1 - 2 łyżeczkach oleju.
Krem: Żółtka ucierać z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodać ser mascarpone i wymieszać lub zmiksować. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodać pozostałą 1 łyżkę cukru pudru i miksować jeszcze przez około 2 minuty. Połączyć z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach trzymać w lodówce.
Sos czekoladowy: W małym rondelku zagotować 250 ml śmietanki, zdjąć z ognia, włożyć połamaną czekoladę. Odstawić na 5 minut, następnie dodać masło i cukier puder. Wymieszać na gładki i matowy sos. Na koniec dodać likier (opcjonalnie) i wymieszać. Uwaga: Gdyby roztopione masło oddzieliło się od reszty sosu, wystarczy dodać resztę śmietanki kremowej a sos osiągnie odpowiednią konsystencję i składniki połączą się.
Naleśniki ostudzić, posmarować kremem, złożyć w trójkąty i polać sosem.


Pozdrawiam, Boome







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz