wtorek, 27 marca 2012

Muffiny z likierem pomarańczowym

MUFFINY Z LIKIEREM POMARAŃCZOWYM
( 11-12 sztuk)
Muffiny z likierem pomarańczowym... pycha. Są mięciutkie, delikatne, o smaku pomarańczy i posypane czekoladą. Pomimo, że bez masy, bardzo smakują, zwłaszcza z kawałkami pomarańczy i owocową herbatą. Można je zrobić już na Wielkanoc, jednak dodać masę - śmietanę zmieszaną z mascarpone w proporcji 2:1 i lekko posłodzić. Przepis ( lekko zmodyfikowany, dodałam dla aromatu skórkę z pomaranczy, żeby wzbogacić smak).


Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki likieru pomarańczowego
  • 2 szklanki mąki
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • skórka starta z jednej średniej pomarańczy
  •  3 kostki startej czekolady
Wykonanie:
Składniki mokre połączyć z suchymi, przelać do foremek ( ok. 3/4 wysokości), posypać startą gorzką czekoladą. Piec 20 minut w 200 st. C.
Smacznego!
JAINA



Przygotowanie: ok. 10 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz