środa, 11 kwietnia 2012

Babka kokosowa

BABKA KOKOSOWA
( 16 porcji)
Nasz kolejny świąteczny wypiek. Babka jest obłędnie kokosowa, naprawdę smaczna, miękka, dość ciężka, polana doskonałym lukrem. Prawdziwa baba, naprawdę, polecam !

Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  •  1 szklanka drobnego cukru
  •  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  •  4 jajka
  •  2 szklanki mąki pszennej
  •  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 szklanka wiórków kokosowych
  •  1 szklanka mleka kokosowego (lub mleka krowiego)
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  •  sok z 1/2 cytryny
  •  około 1/4 - 1/3 szklanki mleka kokosowego (lub mleka krowiego
Dodatkowo: 2-3 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Formę na babkę z kominem o pojemności 2,5 litra wysmarować roztopionym masłem i posypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Do misy miksera włożyć miękkie masło, drobny cukier i ekstrakt z wanilii. Utrzeć mikserem na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko. Zmiksować na jednolitą masę i już więcej nie ubijać.
Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę. Po ostudzeniu polać lukrem, powstałym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem (dodając mleko w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier). Posypać wiórkami kokosowymi.





Przygotowanie: 25 minut
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz