wtorek, 3 kwietnia 2012

Babka śmietankowa

kBABKA ŚMIETANKOWA
(12 porcji)

Bardzo smaczna, sypka, aromatyczna, o wyczuwalnym śmietanowym smaku. Można posypać ją cukrem pudrem, lub polać lukrem, ozdobić, według własnego życzenia. Przepis ze strony winiary.pl







Składniki:

  • 2 Budynie o smaku śmietankowym  WINIARY

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


  • 1 szklanka mąki pszennej


  • 1 szklanka cukru pudru


  • 4 jajka


  • 1/2 szklanki oleju


  • sok z połowy cytryny


  • Wykonanie:
    ( Zmodyfikowane)
    Ubijamy jajka z cukrem pudrem na puszystą masę ( ok. 3-4 minuty) na najwyższych obrotach miksera. Powoli dodajemy do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i budyń na przemian z olejem. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać 2-3 lyżki mleka.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy ok. 45-50 minut.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem.
    Smacznego!
    JAINA




    Przygotowanie: 10 minut

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz