TORT CAPPUCCINO
Najpyszniejszy tort kawowy jaki jadłam ! Jest naprawdę rewelacyjny ! Delikatny biszkopt ( który wcale nie opada), nasączony kawą, przełożony nutellą,warstwą śmietanki o smaku kawy, samą śmietanką, a to wszystko posypane kakao.... Mogłabym taki jeść codziennie. Sprawdzi się na specjalnych okazjach, ale nie tylko, a ze stołu znika bardzo szybko. Polecam wszystkim, bez wyjątku.
Składniki na biszkopt ( Idealny):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 700 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania
- 200 g nutelli
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ( najlepiej szpatułką).
Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( sam spód). Wyłożyć ciasto. Piec 30 - 40 minut w temp. 160 st. C.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przekroić na 2 blaty, nasączyć szklanką mocnej kawy.
Masa kawowa: Ubić śmietankę kremówkę z 3 łyżkami kawy ( wcześniej wstawić ją do zamrażarki na 15 minut, by była dobrze schłodzona, inaczej może się nie ubić),a gdy będzie już sztywna delikatnie wmiksować do masy cukier puder.
Masa z bitej śmietany: Ubić śmietankę kremówkę ( wcześniej tak jak poprzednio, wstawić ją na 15 minut do zamrażarki), następnie delikatnie wmiksować w nią cukier puder.
Na paterze położyć blat biszkoptowy, na to lekko podgrzaną nutellę ( wstawiamy ją do ciepłej, ale nie gorącej ! wody, wtedy lepiej będzie nam ją rozprowadzić na biszkopcie), następnie masę kawową, na to kolejny blat i masę z samej bitej śmietany. Wstawiamy ( na 8 godzin) do lodówki, przed podaniem posypujemy kakao.
Smacznego!
JAINA
Przygotowanie:1 godzina
Masa: i dekoracje - przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz