niedziela, 22 kwietnia 2012

Mazurek kajmakowy

MAZUREK KAJMAKOWY

Mazurek kajmakowy... jeśli miałabym go opisać w trzech słowach byłoby to: słodki, słodki i jeszcze raz słodki ;D. Mazurek jest naprawdę słodki, ale także bardzo smaczny. W zasadzie to był mój pierwszy mazurek ( nie wiem jak Boome, ja nigdy mazurków nie robiłam),ale uważam, że wyszedł nam naprawdę dobrze, wszystkim podobały się szczególnie ozdoby. Jest przy nim sporo pracy, jak to mazurek, ale warto.


Składniki:
  • puszka gotowej masy krówkowej
  • 20 dag marmolady
Blat mazarinowy:
  • 35 dag masy marcepanowej
  • kostka masła
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
Kruche ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki
  • ćwiartka masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
Dekoracja:
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 1 białko
Wykonanie:
Przygotuj blat mazarinowy: masło utrzyj, dodając po kawałku masy marcepanowej i wbijając po jednym jajku. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj. Blachę ( 20 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj masę mazarinową. Piecz ok. 10 minut w 180 st. C.
Przygotuj blat z kruchego ciasta: składniki posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Wylep nim wysmarowaną tłuszczem blachę ( 20 x 30 cm). Upiecz na złoto ( ok. 12 minut) w temp. 180 st. C.
Podgrzej marmoladę. Połowę rozsmaruj na blacie mazarinowym i przykryj blatem z kruchego ciasta. Wierzch posmaruj resztą marmolady. Masę marcepanową ucieraj, dodając po trochu pianę ubitą z białka ( trzeba uważać, żeby masa nie była za rzadka, wtedy wzorki się rozpłyną, tak jak było u nas, można też zrezygnować z tej ozdoby). Przełóż do szprycy i zrób ozdobny brzeg na mazurku. Wstaw do gorącego piekarnika na 5 minut. Kajmak rozsmarować na mazurku, dowolnie udekorować.
Smacznego!
                                                                                                                                                    JAINA



Przygotowanie: 180 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz