( 16 porcji)
Po krótkiej nieobecności wracam z kolejnymi przepisami Wielkanocnymi. Tym razem sernik. I to nie byle jaki, tylko nowojorski. Tak naprawdę przed jego wykonaniem obawiałam się, że nie będzie smakował, jednak był naprawdę pyszny. Wyczuwalny smak cytryny, śmietana na górze i spód z ciastek digestive to naprawdę dobre połączenie. Oprócz tego sernik pieczony jest w kąpieli wodnej ( i wcale, a wcale nie opada, ani nie pęka!) Naprawdę warto go wykonać, ze względu na smak, ale także, że wykonanie go jest banalnie proste ;)
Składniki na spód:
Składniki na masę serową:
- 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
- 250 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
- 220 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Ciastka na spód rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut* (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Wszystkie składniki polewy wymieszać, do gładkości. Wylać na sernik i wygładzić powierzchnię. Można posypać cukrem pudrem, jeśli jest za kwaśna.
Smacznego!
JAINA
Wykonanie: pół godziny
Przepis KLIK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz