niedziela, 22 kwietnia 2012

Sernik nowojorski

SERNIK NOWOJORSKI
( 16 porcji)

Po krótkiej nieobecności wracam z kolejnymi przepisami Wielkanocnymi. Tym razem sernik. I to nie byle jaki, tylko nowojorski. Tak naprawdę przed jego wykonaniem obawiałam się, że nie będzie smakował, jednak był naprawdę pyszny. Wyczuwalny smak cytryny, śmietana na górze i spód z ciastek digestive to naprawdę dobre połączenie. Oprócz tego sernik pieczony jest w kąpieli wodnej ( i wcale, a wcale nie opada, ani nie pęka!) Naprawdę warto go wykonać, ze względu na smak, ale także, że wykonanie go jest banalnie proste ;)

Składniki na spód:
  • 70 g masła, roztopionego
  • 140 g ciastek digestive, pokruszonych

  • Składniki na masę serową:
    • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
    • 250 g drobnego cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • skórka otarta z jednej cytryny
    • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
    • 3 duże jajka
    • 1 żółtko
    • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
    Polewa z kwaśnej śmietany:
    • 220 ml kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka drobnego cukru
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    Wykonanie:
    Ciastka na spód rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
    Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.
    Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
    Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę  z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
    Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut* (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
    Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
    Wszystkie składniki polewy wymieszać, do gładkości. Wylać na sernik i wygładzić powierzchnię. Można posypać cukrem pudrem, jeśli jest za kwaśna.

    Smacznego! 
                                                                                                                                                      JAINA

    Wykonanie: pół godziny
    Przepis KLIK

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz