czwartek, 12 stycznia 2012

Babeczki Snickerdoodle

BABECZKI SNICKERDOODLE
( 28 sztuk)

Babeczki - renifery robiłyśmy razem na Sylwestra. I były to babeczki doskonałe - pod względem wyglądu, ale i smaku także. Ciasto na babeczki jest bardzo pyszne, czuć w nich nutkę cynamonu i wanilię. Krem natomiast jest na bazie mascarpone - śmietanki kremówki - najlepszy krem na świecie, na pewno wykorzystam go do innych wypieków. Najbardziej efektowna rzecz - stworzenie rudolfów jest bardzo łatwe, oczka są z małych groszków, a źrenice z roztopionej czekolady, poza tym potrzebne są jeszcze wiśnie lub czereśnie kandyzowane i precelki. Świetne na przyjęcia, np. dla dzieci.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka mielonego cynamonu
  • 230 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
Krem:
  • 600 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru ( lub według uznania)
  • łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dekoracja:
  • duże precelki ( Lidl)
  • oczy - małe, białe groszki, a  źrenice z roztopionej czekolady
  • wiśnie lub czereśnie kandyzowane na noski
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników.Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Śmietankę przed ubiciem wstawić na 15 minut do zamrażalnika ( ja tak robię, gdyż śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona)  Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by jej nie 'przebić'). Dodać serek mascarpone, pastę waniliową i wymieszać łyżką.Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.
Udekorować babeczki precelkami, groszkami i owocami kandyzowanymi.

JAINA




Przygotowanie: ok. 1 godziny




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz