BABECZKI SNICKERDOODLE
( 28 sztuk)
Babeczki - renifery robiłyśmy razem na Sylwestra. I były to babeczki doskonałe - pod względem wyglądu, ale i smaku także. Ciasto na babeczki jest bardzo pyszne, czuć w nich nutkę cynamonu i wanilię. Krem natomiast jest na bazie mascarpone - śmietanki kremówki - najlepszy krem na świecie, na pewno wykorzystam go do innych wypieków. Najbardziej efektowna rzecz - stworzenie rudolfów jest bardzo łatwe, oczka są z małych groszków, a źrenice z roztopionej czekolady, poza tym potrzebne są jeszcze wiśnie lub czereśnie kandyzowane i precelki. Świetne na przyjęcia, np. dla dzieci.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka mielonego cynamonu
- 230 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/4 szklanki mleka
Krem:
- 600 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru ( lub według uznania)
- łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dekoracja:
- duże precelki ( Lidl)
- oczy - małe, białe groszki, a źrenice z roztopionej czekolady
- wiśnie lub czereśnie kandyzowane na noski
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników.Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Śmietankę przed ubiciem wstawić na 15 minut do zamrażalnika ( ja tak robię, gdyż śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona) Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by jej nie 'przebić'). Dodać serek mascarpone, pastę waniliową i wymieszać łyżką.Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.
Udekorować babeczki precelkami, groszkami i owocami kandyzowanymi.
JAINA
Przygotowanie: ok. 1 godziny
Przepis pochodzi z : http://mojewypieki.blox.pl/2011/12/Babeczki-Snickerdoodle-Rudolfy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz