wtorek, 3 stycznia 2012

Pierniczki jak Alpejskie

PIERNICZKI  JAK ALPEJSKIE

Pierniczki są wprost wspaniałe, mają doskonale wyważony smak, przede wszystkim dlatego, że w większości są słodzone miodem. Na początku są miękkie, potem stają się twarde, a po okresie nieco dłuższym niż 2 tygodnie znowu stają się miękkie. Na zdjęciach są udekorowane, jednak jeśli tego nie zrobimy też będą wspaniałe, gdyż prawdziwy ich smak można poczuć właśnie bez lukru. Jeśli pierniczki to tylko takie ;)

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw ( 2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu, można dodać przyprawę do pierników - ja tak zrobiłam)
  • 1 kostka ( 250 g) masła/margaryny
  • 400 g miodu
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 8 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

JAINA




Źródło: Pierniczki jak Alpejskie
Przygotowanie: około 2 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz