wtorek, 3 stycznia 2012

Sernik kokosowo-- limonkowy

SERNIK KOKOSOWO - LIMONKOWY
( 16 porcji)

Jedna z naszych propozycji na święta Bożego Narodzenia, sernik robiłyśmy razem. I powiem : najepszy jaki jadłam!  Jest delikatny, kremowy,nie opada ( !!)  kokosowy ( za to uwielbiam go najbardziej), idelanie pasuje do niego galaretka o smaku limonki, a także kawałki owoców. Kokos jest naprawdę mocno wyczuwalny, składa się na niego: budyń, mleko i likier kokosowy. Piecze się go dosyć długo, ale w małej temperaturze, a to po to, by sernik nie opadał.  Smakował mi najbardziej ze wszystkich dodanych tutaj serników.

Składniki:
Spód:
  •  125 g mąki pszennej
  •  1 łyżka kakao
  •  60 g cukru pudru lub cukru
  •  60 g masła
  • 1 jajko
Masa serowa:
  • 2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego
  •  1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  •  1 budyń kokosowy
  •  1 i 1/2 szklanki (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego
  •  6 jajek
  •  3 łyżki likieru kokosowego lub rumu
Śmietanka kokosowa:
  • 200 g (1 kubek) śmietany homogenizowanej 12%
  • 3 łyżki cukru
Limonki w galaretce limonkowej:

  • 2 limonki pokrojone na cieniutkie plasterki
  • sok z 2 limonek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Dekoracja:
  • wiórki kokosowe na boki sernika
Do tortownicy o śr. 23-25 cm.

Wykonanie:
Spód: mąkę przesiać do miski razem z kakao, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło, rozetrzeć w palcach kawałki masła z mąką tworząc drobniutką kruszonkę. Dodać jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Na spód sernika wykorzystamy trochę mniej niż 2/3 ilości ciasta.W międzyczasie przygotować mleko kokosowe: puszki otworzyć, z jednej zebrać 4 łyżki gęstej śmietanki i je odłożyć. Resztę mleka z 2 puszek wlać do szerokiego dużego garnka i zagotować na większym ogniu. Gotować przez około pół godziny aż mleko zredukuje się do około 1 szklanki gęstego syropu. Piekarnik nagrzać do 175 st. Odłożyć nieco więcej niż 1/3 ciasta kruchego (nie przyda się), resztę cienko rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy nieco większej niż tortownica. Odkleić górny arkusz a dolny papier z ciastem przenieść do tortownicy. Zapiąć obręcz tak aby papier wystawał poza obręcz a ciasto znalazło się w środku. Dolepić brzegi ciasta do boków tortownicy tworząc niewielki rant (około 1 cm) zachodzący na łączenie dna i boków tortownicy. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 25 minut. Wyjąć tortownicę, ale nie wyłączać piekarnika.
Masa serowa: do misy miksera włożyć ser oraz budyń, zmiksować. Dodać mleko skondensowane i miksować na małych obrotach miksera (najlepiej mieszadłem) aż masa będzie jednolita. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach po każdym dodanym przez nie dłużej niż 30 sekund (starać się nie napowietrzać masy). Na koniec zmiksować z likierem i stopniowo wlewanym zredukowanym wcześniej mlekiem kokosowym.Masę serową wylać na upieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny. Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim przygotowaną śmietankę kokosową (śmietana homogenizowana 12% + 4 łyżki zebranej śmietanki kokosowej + 3 łyżki cukru). Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut ( ja piekłam 23-24 minuty). Gotowy sernik wyjąć z piekarnika (można to robić stopniowo), tortownicę ustawić na kratce, ostudzić.
 W międzyczasie przygotować galaretkę limonkową: do rondelka wlać sok z limonek, dodać cukier i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy sok będzie gorący odstawić go z ognia i dodać żelatynę (można ją wcześniej namoczyć w 1 łyżce wody). Mieszać aż całkowicie się rozpuści, ostudzić i odstawić do zgęstnienia (ma być tak gęsta aby podczas wykładania na sernik nie ściekała po bokach). Na serniku ułożyć plasterki limonki, największe ułożyć przy brzegach, drugi okrąg zrobić z połówek limonki (ułatwi to pokrojenie sernika), po środku można zrobić dekorację z resztek plasterków limonki. Na wierzch wylać gęstą galaretkę i wstawić sernik do lodówki. Gdy galaretka zastygnie (po około 1 - 2 godzinach) zdjąć obręcz tortownicy (by sernik mógł swobodnie się odparować), wstawić z powrotem do lodówki (najlepiej na całą noc). Boki sernika posmarować odrobiną miodu lub dżemu i obłożyć wiórkami kokosowymi.
JAINA




Źródło: Sernik kokosowy
Przygotowanie: około 60 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz