Bûche de Noël
Francuska rolada świąteczna. Składa się na nią biszkopt przełożony masą o smaku czekoladowym, ozdobiony tak, by cała rolada przypominała konar drzewa, na niej mogą być ułożone przeróżne dekoracje - najczęściej kwiatki z masy, często posypuje się ją posiekanymi pistacjami. Nasza bardzo szybko zniknęła ze stołu :) Polecamy na świąteczne wypieki.
Składniki:
- 5 jajek
- 3 żółtka
- 230 g cukru
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- szczypta soli
- 90 g mąki
- 1/2 l mleka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka tartej laski wanilii
- 350 g masła ( My użyłyśmy 250 g, uważam, że tyle w zupełności wystarczy)
- 120 g czekolady
- 2 pralinki
- łyżeczka siekanych orzechów pistacjowych ( użyłyśmy około 2 łyżek)
5 żółtek wymieszać ze 10 g cukru i sokiem pomarańczowym. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i 80 g cukru. Pianę połączyć z żółtkami, dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w gorącym piekarniku. ( u nas 180 st. - ok 15 minut). Upieczony biszkopt przełożyć na lnianą ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i zwinąć biszkopt w roladę.
3 żółtka wymieszać z niewielką ilością mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem ( 140 g) i cukrem z wanilią. Dodać żółtka i ponownie zagotować stale mieszając. Masło utrzeć na krem, dodać wystudzony budyń i wymieszać. Małą ilość kremu odłożyć ( ok. 3 łyżki). Dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zrolować.
Za pomocą rękawa cukierniczego i nasadki z otworem w kształcie gwiazdy nanieść prążki imitujące korę. Od końca rolady uciąć ukośne plastry grubości 1 1/2 cm i przykleić z boku jako imitację konarów. ( tę czynność pominęłyśmy). Z białego kremu zrobić kwiatki, przybrać je pralinkami. Listki zrobić nasadką z falistym otworem. Posypać roladę orzechami pistacjowymi.
Przepis pochodzi ze strony przepisy.net
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz