środa, 4 stycznia 2012

Bûche de Noël

 
Bûche de Noël

Francuska rolada świąteczna. Składa się na nią biszkopt przełożony masą o smaku czekoladowym, ozdobiony tak, by cała rolada przypominała konar drzewa, na niej mogą być ułożone przeróżne dekoracje - najczęściej kwiatki z masy, często posypuje się ją posiekanymi pistacjami. Nasza bardzo szybko zniknęła ze stołu :) Polecamy na świąteczne wypieki.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3 żółtka
  • 230 g cukru
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • szczypta soli
  • 90 g mąki
  • 1/2 l mleka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka tartej laski wanilii
  • 350 g masła ( My użyłyśmy 250 g, uważam, że tyle w zupełności wystarczy)
  • 120 g czekolady
  • 2 pralinki
  • łyżeczka siekanych orzechów pistacjowych ( użyłyśmy około 2 łyżek)
Wykonanie:
5 żółtek wymieszać ze 10 g cukru i sokiem pomarańczowym. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i 80 g cukru. Pianę połączyć z żółtkami, dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  i upiec w gorącym piekarniku. ( u nas 180 st. - ok 15 minut). Upieczony biszkopt przełożyć na lnianą ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i zwinąć biszkopt w roladę.
3 żółtka wymieszać z niewielką ilością mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem ( 140 g) i cukrem z wanilią. Dodać żółtka i ponownie zagotować stale mieszając. Masło utrzeć na krem, dodać wystudzony budyń i wymieszać. Małą ilość kremu odłożyć ( ok. 3 łyżki). Dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zrolować.
Za pomocą rękawa cukierniczego i nasadki z otworem w kształcie gwiazdy nanieść prążki imitujące korę. Od końca rolady uciąć ukośne plastry grubości 1 1/2 cm i przykleić z boku jako imitację konarów. ( tę czynność pominęłyśmy). Z białego kremu zrobić kwiatki, przybrać je pralinkami. Listki zrobić nasadką z falistym otworem. Posypać roladę orzechami pistacjowymi.







 Przepis pochodzi ze strony przepisy.net
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz