wtorek, 24 stycznia 2012

Tort Błękitna Laguna

TORT BŁĘKITNA LAGUNA
( 16 porcji)

Pyszny tort... Z mięciutkim  biszkoptem ( który wcale, a wcale nie opadł) i delikatną masą z sera mascarpone i śmietanki kremówki, który jest po prostu wspaniały! Ten sam, który był w muffinkach -Reniferach. Całość nie jest zbyt słodka, po prostu idealna ;)
Wiem, że kiedyś podobny tort był w sprzedaży jako gotowe, teraz go nie ma, a mi się zamarzył właśnie taki na urodziny... Postanowiłam więc połączyć biszkopt i wypróbowaną wcześniej masę. Dodatkowo koniecznie niebieska galaretka no i czekoladowe delfinki i palma. Wyspę można zrobić z wielu składników - np. wiórek kokosowych, albo pokruszonego biszkoptu.
Biszkopt jest z Moich Wypieków , a masa ( ilość składników zwiększona dwa razy) z muffiek Snickerdoodle.

Składniki na biszkopt do tortownicy 26 cm ( proporcje zwiększone tylko troszkę)
  • 6 jajek
  • nieco więcej niż 3/4 szklanki mąki
  • nieco więcej niż 3/4 szklanki cukru
  • nieco więcej niż 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo :
  • niebieska galaretka ( dokładnie użyłam takiej )
  • delfinek i palma z roztopionej czekolady ( potrzeba na to około 50 g czekolady np. deserowej )
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać, wmieszać delikatnie do ciasta ( ja to robię drewnianą łyżką). Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno), boków niczym nie smarować, wyłożyć ciasto. Piec w temp. 160 - 170 st. C około 30 minut.  Gorące ciasto wyjąć z piekarnika z wysokości ok. 60 cm opuścić je ( w formie)  na podłogę. Odstawićdo uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
Uwaga: Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero wtedy, gdy będzie dokładnie wystygnięty.
Masa: Śmietankę kremówkę wstawić na 15 minut przed ubiciem do zamrażalnika. Kremówkę ubić na sztywno , pod koniec ubijania dodać cukier puder ( uważając, by jej nie "przebić" ). Dodać serem mascarpone, ekstrakt lub pastę waniliową i wymieszać łyżką ( ja przez chwilę razem miksowałam).
Galaretkę rozpuścić, wystudzić na tyle, by nie była zbyt płynna, powinna mieć taką konsystencję, że gdy będziemy ją rozkładać, będzie się układać w "fale".
Tortownicę zapiąć, ułożyć na niej jeden biszkopt, posmarować kremem, ułożyć na nim drugi biszkopt  i znowu wyłożyć na niego krem. Nałożyć galarektę i udekorować delfinkami i palmą zrobionymi z roztopionej czekolady. Zrobić "wyspę" np. z wiórek kokosowych.

JAINA





Przygotowanie: 45 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz