niedziela, 15 stycznia 2012

Devil's Food Cake

DEVIL'S FOOD CAKE
( 12 porcji)
Ciasto jest wykonane z gorzkiej czekolady, przekładane warstwą bitej śmietany i polane polewą. Ma intensywnie czekoladowy smak i doskonale łączy się ze śmietaną. Devil's Food Cake jest bardzo znane w Stanach Zjednoczonych. Używa się do niego czekolady o zawartości kakao 70 %. Jest naprawdę pyszne, doskonałe na tort urodzinowy. Dodam także, że jest bardzo proste w wykonaniu i co jest bardzo ważne ciasto pieczemy w dwóch oddzielnych tortownicach, a nie w jednej, jak jest najczęściej.


Składniki:
  • 120 g czekolady pełnej, gorzkiej, połamanej na kostki
  • 125 ml śmietany kwaśnej 18 %
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
Polewa:
  • 140 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kostki
  • 110 ml kwaśnej śmietany 18 %
Bita śmietana:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, ciągle mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę.Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o śr. 22 cm ( ja robiłam w 21 cm i ciasto było nieco wyższe) wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, piec przez 25 minut. Wyjąć z tortownic i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Mając jedną tortownicę ciasto podzielić na dwie części i piec kolejno placki w jednej tortownicy (ja piekłam właśnie w ten sposób).
Czekoladę na polewę włożyć do miseczki i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając roztopić czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać z podgrzaną kwaśną śmietaną.
Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę. ( Proponuję przed ubiciem wstawić śmietankę na 15 minut do zamrażalnika, wtedy jestem pewna, że dobrze mi się ubije).
Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu deserowym lub paterze, posmarować grubo bitą śmietaną i przykryć drugim blatem. Posmarować wierzch polewą i podawać. Jeśli rozsmarowując polewę nie będziemy za bardzo dociskać blatów ciasta, warstwa bitej śmietany będzie grubsza, bardziej widoczna i nie “wsiąknie” w ciasto.

Ja dodatkowo schłodziłam tort, autorka jednak tego nie poleca.

JAINA






Przygotowanie : ok. 50 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz