piątek, 6 stycznia 2012

Kruche babeczki

KRUCHE BABECZKI

Babeczki te moja mama robi zawsze na święta i za każdym razem wszystkim smakują. Składa się na nich pyszne kruche ciasto, konfitury wiśniowe lub powidła śliwkowe, polane są też polewą czekoladową ( najlepszą jaką jadłam) i udekorowane dowolnymi bakaliami. Są naprawdę świetne.
Koniecznie do wykonania!

Składniki:
  • 36 dag mąki
  • 12 dag margaryny
  • 6 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • wiśnie z konfitury lub gęste powidła śliwkowe
Polewa czekoladowa:
  • 1/2 kostki ( 12,5 dag) margaryny Palmy
  • 6 łyżek ciemnego kakao
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 6.-8 łyżek wody przegotowanej
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej ( Wedel)
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego, lub arakowego
Dekoracja:
  • wiórki kokosowe, płatki migdałów, migdały bez skórki, bądź dowolne orzechy
Wykonanie:
Foremki do babeczek ( śr. 7-8 cm)  posmarować odrobiną tłuszczu. Margarynę i masło posiekać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( odłożyć ok. pół szklanki mąki do podsypywania). Dodać żółtka utarte z cukrem pudrem. Zagnieść kruche ciasto, chłodzić w lodówce ok. 2 godzin. Wycinać ciasto foremkami do babeczek, a potem wylepiać wnętrza foremek. Po dokładnym wylepieniu "docisnąć" drugą foremką, by odbił się kształt babeczki. Piec 15 - 20 minut na złoty kolor w 180 st. C.
Do wystudzonych babeczek nałożyć pół łyżeczki konfiturę i polać polewą czekoladową ( kakao, cukier, margarynę oraz wodę wymieszać i stopniowo podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając [ 10 - 12 minut]. W momencie gęstnienia polewy dodać połamaną czekoladę, aromat i mieszać jeszcze 2-3 minuty wciąż trzymając na ogniu. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, dodać do niej jeszcze odrobinę wody - w trakcie podgrzewania). Babeczki udekorować bakaliami.



Wykonanie: ok. 2 godziny

1 komentarz: