sobota, 3 grudnia 2011

Makaron z łososiem

MAKARON Z ŁOSOSIEM

Przepis na ten makaron pochodzi od pewnego Włocha, który kiedyś był u nas w odwiedzinach. Makaron najlepiej kupować włoski, np. Divella, który nie rozgotowuje się tak szybko, można także używać polskich makaronów np. Lubelli. Danie jest bardzo dobre, mocno łososiowe, posypane dużą ilością parmezanu. Polecam!

Składniki
  • 1 opakowanie wędzonego łososia norweskiego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 opakowanie śmietany
  • 500 g makaronu penne
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki Kucharka
  • parmezan do posypania
  • 1/4 łyżeczki przyprawy peperoncino macinato
Wykonanie:
Czosnek obrać, pokroić na drobno, podprażyć w garnuszku na oliwie ( ok. 1 minutę), dodać kawałki łososia. Razem wymieszać, prażyć 1 - 2 minuty, dodać przyprawy: Kucharek i peperoncino i wymieszać, następnie wlać pomidory z puszki i dusić kilka minut. Na koniec dodać śmietanę i dusić, aż sos trochę zgęstnieje. Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać z sosem. Podawać posypane parmezanem.
JAINA


Przygotowanie: ok. 30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz