ROLADA AMARETTO Z WIŚNIAMI
( 12 porcji)
Bardzo pyszna rolada, w domu wszystkim smakowała. Ma dobrze wyczuwalny aromat amaretto ( ale nie bardzo mocny). Doskonale pasuje do niej masa z sera twarogowego połączonego z mascarpone - jest niezwykle delikatna. A do tego wiśnie i choć miałam mrożone to tworzyły świetny duet z masą, która była dość słodka, dzięki czemu wiśnie wcale nie były kwaśne. Naprawdę pyszna!
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g mąki
- 225 g cukru + 3 łyżki
- 50 ml mleka
- sól
- 2 łyżki likieru migdałowego amaretto
- 25 g mielonych migdałów
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kruchych ciasteczek migdałowych ( nie polecam, ciasteczka są potrzebne tylko do posypania ściereczki, przez to przy odwijaniu biszkopt bardzo się przykleja)
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 200 g wiśni
- 250 g serka mascarpone
- 250 g chudego twarogu
- ciasteczka do dekoracji ( także pominęłam)
Wykonanie:
Jajka utrzeć z 125 g cukru i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy z jajek i cukru, cały czas mieszając. Masę biszkoptową rozłożyć na blasze o wymiarach 32x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 225 st. C. Ciasteczka pokruszyć. Wysypać z 3 łyżkami cukru i wysypać na wilgotną ściereczkę. Wiśnie wydrylować. Gotowy biszkopt wyłożyć na ściereczkę z ciastkami, obracając formę do góry dnem. Zrolować wraz ze ściereczką i zostawić do ostygnięcia. Twaróg utrzeć z cukrem, aromatem migdałowym i likierem amaretto. Dodać mascarpone i wymieszać. Krem rozsmarować na biszkopcie, wyłożyć na nim wiśnie. Biszkopt ponownie zrolować zaczynając od dłuższej krawędzi. Schłodzić. Można podawać z ciastkami.
JAINA
Przygotowanie : 30 minut
Przepis pochodzi z gazety " Pyszne ciasta domowe" - 3/2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz