NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SOSEM POMIDOROWYM
( 4 porcje)
Uwielbiam szpinak.I uwielbiam te naleśniki. Może dlatego, że to moja mama je robiła ( jej kuchnia zawsze mi smakowała), albo dlatego, że są po prostu pyszne. Szpinak idelnie smakuje z fetą, pomidorami i parmezanem, który jest niezbędny w mojej kuchni i gości bardzo często na stole. Polecam gorąco, no i jeszcze jedna rzecz: danie jest bardzo zdrowe!
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jaja
- niepełną 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 150 g sera feta
- 3 ząbki czosnku, drobno pokrojony
- sol, pieprz do smaku
- łyżka masła
Sos pomidorowy:
- 6-7 pomidorów
- sól, pieprz
Dekoracja:
- parmezan
Wykonanie: Mleko, jajka, sól, mąkę i wodę ( ok. 0,5 szklanki) zmiksować mikserem.Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać więcej wody. Na patelni usmażyć naleśniki, na niewielkiej ilości oleju ( można nie dawać go wcale, ze względu na to, że zawarty jest w cieście. Na maśle podsmażyć pokrojony na kawałeczki czosnek, dodać szpinak i dusić do odparowania wody. Pod koniec duszenia dodawać pokruszony ser feta i dusić ok. 4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pomidory pokroić, wrzucić do garnuszka, przyprawić solą i pieprzem i dusić na średnim ogniu około 7-8 minut aż pomidory dobrze się rozduszą i będą dość gęste. Naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym farszem, polać ciepłym sosem i posypać parmezanem.
JAINA
Przygotowanie: ok. 40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz