sobota, 17 grudnia 2011

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i sosem pomidorowym

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SOSEM POMIDOROWYM
( 4 porcje)

Uwielbiam szpinak.I uwielbiam te naleśniki. Może dlatego, że to moja mama je robiła ( jej kuchnia zawsze mi smakowała), albo dlatego, że są po prostu pyszne. Szpinak idelnie smakuje z fetą, pomidorami i parmezanem, który jest niezbędny w mojej kuchni i gości bardzo często na stole. Polecam gorąco, no i jeszcze jedna rzecz: danie jest bardzo zdrowe!

Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • niepełną 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
Farsz:
  •  450 g mrożonego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 3 ząbki  czosnku, drobno pokrojony
  • sol, pieprz do smaku
  • łyżka masła
Sos pomidorowy:
  • 6-7 pomidorów
  • sól, pieprz
Dekoracja:
  • parmezan
Wykonanie: Mleko, jajka, sól, mąkę i wodę ( ok. 0,5 szklanki) zmiksować mikserem.Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać więcej wody.  Na patelni usmażyć naleśniki, na niewielkiej ilości oleju ( można nie dawać go wcale, ze względu na to, że zawarty jest w cieście. Na maśle podsmażyć pokrojony na kawałeczki czosnek, dodać szpinak i dusić do odparowania wody. Pod koniec duszenia dodawać pokruszony ser feta i dusić ok. 4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pomidory pokroić, wrzucić do garnuszka, przyprawić solą i pieprzem i dusić na średnim ogniu około 7-8 minut aż pomidory dobrze się rozduszą i będą dość gęste. Naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym farszem, polać ciepłym sosem i posypać parmezanem.

JAINA

Przygotowanie: ok. 40 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz