sobota, 10 grudnia 2011

Słodkie drożdżówki z makiem

SŁODKIE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM
(  około 12 drożdżówek)
Bardzo pyszne drożdżówki z makiem, w których jest dużo bakalii ( jako, że nie przepadam za rodzynkami dodałam tylko orzechy). I chociaż nie wyszły mi takie jak autorce bloga Moje Wypieki, skąd pochodził przepis to i tak je polecam!

Składniki:
  • 75 g margryny bądź masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 50 dag mąki pszennej
Nadzienie:
  • 250 g maku
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek ( które pominęłam)
  • 25 g posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • olejek migdałowy  do smaku ( też go pominęłam)
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • łyżka masła lub margaryny ( miękkiej)
Wykonanie:
Mak namoczyć na noc i zmielić dwukrotnie ( autorka pisze, że mak można  też zalać niewielką ilością wody, gotować przez 20 minut i odcedzić, ja postępowałam według tego przepisu, natomiast wody dodałam wiecej, tak, że wystawała poza powierzchnię maku). Dodać pozostałe składniki.
Tłuszcz roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury ( nie może być gorące). Suche drożdże wymieszać z mąką, a z świerzych zrobić rozczyn. Dodać resztę składników, wyrabiać ciasto, tak by było gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość ( około godziny, półtorej). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić.Rozwałkować na placej około 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zawinąć jak roladę. Pokroić ją na około 12 kawałków, które powinny być grube na około 3 - 3,5 cm .  Układać na blaszce w dość sporych odstępach.  Trzonkiem noża, lub łyżką nacisnąć wzdłóż na środku każdej drożdżówki, by ich boki uniosły się do góry ( jak widać nie wyszło mi to, za lekko nacisnęłam brzego, no ale cóż... następnym razem mi wyjdą !)  Odstawić przykryte lnianą ściereczką na 15 minut, by troszeczkę wyrosły. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 10 minit w 220 st. C. Po upieczeniu można polukrować. ( szklanka cukru pudru wymieszana z kilkoma łyżkami soku z cytryny lub gorącej wody)




Przygotowanie: około godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz