Robiłam te muffinki niedawno. Klasyczny duet kokos-cytryna. Cytrynowa nutka sprawia że nie są zbyt mdłe. Smaczku nadaje też polewa z białej czekolady. Naprawdę godny wypróbowania przepis, oryginalnie stąd: <KLIK!> Idealnie dla wiecznie zapracowanych, ponieważ robi się je bardzo szybko. Moje zdjęcia standardowo wyglądają jakby były robione na rauszu, zapewniam, że w rzeczywistości muffiny wyglądają lepiej ;)
MUFFINY KOKOSOWE
Składniki na 7-8 muffin:
- 150g mąki
- 70g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 8 łyżek wiórków kokosowych (ok 56g)
- 2 jajka
- 120 g stopionego masła
- 50 ml soku z cytryny (lub limonki)
- skórka otarta z 2 cytryn (limonek)
Składniki na polewę:
- 80g czekolady białej, roztopionej w kąpieli wodnej
- kilka łyżek wiórków kokosowych na posypanie
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim ubić mokre. Naczynia połączyć, wymieszać, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec ok 20 min w 180 st.C. Ostudzone muffiny posmarować roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Pozdrawiam, Boome.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz