czwartek, 15 grudnia 2011

Muffiny kokosowe

Robiłam te muffinki niedawno. Klasyczny duet kokos-cytryna. Cytrynowa nutka sprawia że nie są zbyt mdłe. Smaczku nadaje też polewa z białej czekolady. Naprawdę godny wypróbowania przepis, oryginalnie stąd: <KLIK!> Idealnie dla wiecznie zapracowanych, ponieważ robi się je bardzo szybko. Moje zdjęcia standardowo wyglądają jakby były robione na rauszu, zapewniam, że w rzeczywistości muffiny wyglądają lepiej ;)

MUFFINY KOKOSOWE

Składniki na 7-8 muffin:
  • 150g mąki
  • 70g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 8 łyżek wiórków kokosowych (ok 56g)
  • 2 jajka
  • 120 g stopionego masła
  • 50 ml soku z cytryny (lub limonki)
  • skórka otarta z 2 cytryn (limonek)
Składniki na polewę:
  • 80g czekolady białej, roztopionej w kąpieli wodnej
  • kilka łyżek wiórków kokosowych na posypanie
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim ubić mokre. Naczynia połączyć, wymieszać, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec ok 20 min w 180 st.C. Ostudzone muffiny posmarować roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.





Pozdrawiam, Boome.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz