MALAJKA
Ciasto dobre, chociaż nie zachwyca, moim zdaniem smak psuje zbyt duża ilość tłuszczu w kremie, natomiast oprócz tego jest smaczne, zwłaszcza biszkopt. Krem jest mocno kokosowy ( coś co lubię) i gęsty, wszystko polane czekoladą i posypane dużą ilością wiórek.
Plusem jest także krótki czas przygotowania.
Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady na polewę
- wiórki kokosowe do dekoracji
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag białych wiórków kokosowych
- kostka margaryny ( lepiej dać mniej, np. 3/4 margaryny, masa nie będzie wtedy taka tłusta)
- torebka budyniu śmietankowego
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty krem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i delikatnie wymieszać z masą. Przelać do tortownicy o średnicy 24 cm ( natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia ). Piec 30 minut w temp. 170 st. C, ostudzić w formie. W tym czasie przygotować krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem, wsypać wiórki, gotować na małym ogniu 20 minut mieszając. Dodać margarynę, mieszać aż się rozpuści. Budyń rozprowadzić w reszcie mleka, dodać do masy i gotować chwilkę stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić, wylać na ciasto ( jeśli nie urósł nam "pagórek" można poodcinać trochę boki ciasta, by na środku było wyższe), schłodzić ok 3-4 godziny ( najlepiej na noc). Na tartce zetrzeć czekoladą, rozpuścić ją z odrobiną wody i masła ( tak, by nie była zbyt gęsta) i polać ciasto, posypać wiórkami.
JAINA
Przygotowanie: 40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz