poniedziałek, 28 listopada 2011

Makaron z jabłkami, mandarynkami i cynamonem

MAKARON Z JABŁKAMI, MANDARYNKAMI I CYNAMONEM
( 1 porcja)

Wymyśliłam ten przepis, bo miałam ochotę na makoron na słodko, a że bardzo lubię połączenie jabłka+ cynamon, to taki właśnie zrobiłam. I powiem, że jest to naprawdę pysznie danie , pełne cynamonowego aromatu ( pewnie pisałam już kiedyś, że strasznie lubię cynamon). Na koniec dodałam tylko mandarynki i daktyle do dekoracji. Składniki są bardzo proste  a wykonanie zajmuje około 20 minut, więc myślę, że warto. No i zburzyłam opinię, że makarony je się przede wszystkim  na słodko .

Składniki:
  • 100 g makaronu
  • 1 jabłko
  • 2 mandarynki
  • kilka daktyli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej z cytryny

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu ( we wcześniej posłodzonej wodzie - 1 łyżeczka cukru). Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Posłodzić łyżeczką cukru, wsypać cynamon, skórkę cytrynową i prażyć około 4 - 5 minut, aż będą miękkie. Wymieszać z makaronem, układać na talerzu. Podawać z mandarynkami i daktylami, można także posypaćodrobiną cukru.
JAINA





Przygotowanie : około 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz