piątek, 11 listopada 2011

Pomarańczowe placuszki biszkoptowe

POMARAŃCZOWE PLACUSZKI BISZKOPTOWE
( 4 porcje)
Delikatne placuszki o smaku pomarańczowym. Dobre, wyraźnie czuć pomarańczową nutę. Można podawać z sokiem pomarańczowym i kawałkami owocu, posypane cukrem pudrem. Warte spróbowania.

Składniki:
  • 20 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 - 1/2 łyżki drobnego cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy ( sparzonej i wyszorowanej)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia, cukrem i skórką pomarańczową. W drugim naczyniu zmiksować mleko, roztopione masło i żółtka. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Suche składniki zmiksować z mokrymi na jednolitą masę, następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką ciasto, smażyć. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

JAINA




Przygotowanie:  30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz