POMARAŃCZOWE PLACUSZKI BISZKOPTOWE
( 4 porcje)
Delikatne placuszki o smaku pomarańczowym. Dobre, wyraźnie czuć pomarańczową nutę. Można podawać z sokiem pomarańczowym i kawałkami owocu, posypane cukrem pudrem. Warte spróbowania.
Składniki:
- 20 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 - 1/2 łyżki drobnego cukru
- skórka otarta z jednej pomarańczy ( sparzonej i wyszorowanej)
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia, cukrem i skórką pomarańczową. W drugim naczyniu zmiksować mleko, roztopione masło i żółtka. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Suche składniki zmiksować z mokrymi na jednolitą masę, następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką ciasto, smażyć. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
JAINA
Przygotowanie: 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz