SZARLOTKA TUTTI-FRUTTI
( 16 porcji)
Kolejna szarlotka na naszym blogu i nie wiem, czy nie najlepsza. Jest słodka i delikatna, nie dodaje się do niej cynamonu ( który uwielbiam, ale w tym ciastku nie jest konieczny, jest smaczne bez niego), a oprócz kruchego ciasta i jabłek ma w sobie puszystą pianę z białek, która smakuje bosko! Wszystkie składniki stanowią świetne połączenie, a dowodem tego było szybkie zniknięcie szarlotki z talerzy ;)
Składniki:
- 5 jaj
- 3 szklanki mąki
- półtrej szklanki cukru
- kostka margaryny
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1 kilograma jabłek, np. lobo ( ja dałam więcej niż kilogram i ciasto było wyższe, jednak lepiej dać mniej - ciasto będzie bardziej upieczone)
Wykonanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do niej margarynę, drobno posiekać oraz wlać żółtka utarte z połową szklanki cukru. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części ( jedna - na spód może być większa), a 2 z nich zamrozić. Jabłka pokroić na drobną kostkę i prażyć ok. 10 minut. Nie zamrożonym ciastem wylepić blachę, na to wyłożyć jabłka, zetrzeć jedną z zamrożonych części, przykryć " kołderką" z piany ubitej z białek i szklanki cukru, a następnie trzecią część ciasta, którą również należy zetrzeć na tartce. Pieczemy 40 minut w temp. 170 C na złoty kolor.
JAINA
Przygotowanie: 1 godzina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz