poniedziałek, 14 listopada 2011

Szarlotka tutti-frutti

SZARLOTKA TUTTI-FRUTTI
( 16 porcji)
Kolejna szarlotka na naszym blogu i nie wiem, czy nie najlepsza. Jest słodka i delikatna, nie dodaje się do niej cynamonu ( który uwielbiam, ale w tym ciastku nie jest konieczny, jest smaczne bez niego), a oprócz kruchego ciasta i jabłek ma w sobie puszystą pianę z białek, która smakuje bosko!  Wszystkie składniki stanowią świetne połączenie, a dowodem tego było szybkie zniknięcie szarlotki z talerzy ;)

Składniki:
  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • półtrej szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 kilograma jabłek, np. lobo ( ja dałam więcej niż kilogram i ciasto było wyższe, jednak lepiej dać mniej - ciasto będzie bardziej upieczone)

Wykonanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do niej margarynę, drobno posiekać oraz wlać żółtka utarte z połową szklanki cukru. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części ( jedna - na spód może być większa), a 2 z nich zamrozić. Jabłka pokroić na drobną kostkę i prażyć ok. 10 minut. Nie zamrożonym ciastem wylepić blachę, na to wyłożyć jabłka, zetrzeć jedną z zamrożonych części, przykryć " kołderką" z piany ubitej z białek i szklanki cukru, a następnie trzecią część ciasta, którą również należy zetrzeć na tartce. Pieczemy 40 minut w temp. 170 C na złoty kolor.
JAINA



Przygotowanie: 1 godzina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz