CONCHIGLIONI ( MUSZLE) Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM
( 4 porcje)
Przepis kuchni włoskiej, którą uwielbiam tak samo jak orientalną. Makaronowe muszle z nadzieniem szpinakowym ( ktore mogłabym jeść chyba codziennie), posypane żółtym serem i podawane z sosem pomidorowym - danie, którego nie mogę sobie odmówić. Do tego aromat bazylii - zioła, które dodaję do smaku wielu potrawom z makaronu. Warto zrobić, bo smakują naprawdę wybornie!
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu Conchiglioni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła ( lub oliwy z oliwek)
- 4 ząbki czosnku
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 1 serek typu feta
- 5 dużych pomidorów
- ok. 200 g tartego sera
- sól
- pieprz
- zioła do smaku
- listki bazylii do dekoracji
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente, a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni. 3 ząbki czosnku pokroić na drobne kawałki. Na patelni podgrzać masło ( lub oliwę), wrzucić czosnek i delikatnie podsmażyć na wolnym oginu ok. 30 sekund. Dodać rozdrobniony szpinak i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Serek typu feta pokruszyć i dodać do szpinaku i wymieszać, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Doprawić do smaku. Pomidory obrać i pokroić, czosnek rozdrobnić, wymieszać z oliwą oraz przyprawami. Całość podsmażyć ok. 8 minut.
Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem szpinakowym. Układać w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać startym żółtym serem. Przykryć i włożyć do piekarnika. Nagrzać go do 180 C i piec przez około 20 minut. Podawać z podgrzanym wcześniej sosem pomidorowym.
Przygotowanie: ok. 50 minut
A przepis pochodzi z opakowania makaronu Conchoglioni firmy Lubella :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz