wtorek, 15 listopada 2011

Kurczak nadziewany szpinakiem

KURCZAK NADZIEWANY SZPINAKIEM
( 4 porcje)
Nie mam dziś weny do opisów... 
Moim zdaniem danie jest bardzo pyszne i zdrowe ze względu na szpinak i naprawdę bardzo, bardzo polecam!

Składniki:
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 400 g szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek oliwy
  • duża łyżka masła
Wykonanie:
4 ząbki czosnku pokroić na drobniutko, podprażyć na maśle około minuty, dodać zamrożony szpinak, doprawić go solą i pieprzem do smaku  i dusić około 10 minut, aż odparuje z niego woda.  Na koniec dodać połowę pokruszonego sera feta i dusić razem 2-3 minuty. Pojedyncze piersi kurczaka ponacinać z jednej strony tworząc kieszonki, w które wkładać szpinak i słupki sera feta. Pozapinać kieszonki wykałaczkami, by farsz nie wypływał w pieczeniu. Natrzeć piersi kurczaka solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami. Tak przygotowane mięso posmarować oliwą a pozostałą część wylać na dno naczynia żaroodpornego.  Na każdą porcję położyć ząbek czosnku i tak zapiekać 30-40 minut w 180 C.  Można podawać z ziemniakami ugotowanymi i wymieszanymi np. z kilkoma łyżkami oliwy i zmiażdżonym czosnkiem.
JAINA




Przygotowanie: ok 40 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz