KURCZAK NADZIEWANY SZPINAKIEM
( 4 porcje)
Nie mam dziś weny do opisów...
Moim zdaniem danie jest bardzo pyszne i zdrowe ze względu na szpinak i naprawdę bardzo, bardzo polecam!
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 400 g szpinaku
- 150 g sera feta
- 8 dużych ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- 4-5 łyżek oliwy
- duża łyżka masła
Wykonanie:
4 ząbki czosnku pokroić na drobniutko, podprażyć na maśle około minuty, dodać zamrożony szpinak, doprawić go solą i pieprzem do smaku i dusić około 10 minut, aż odparuje z niego woda. Na koniec dodać połowę pokruszonego sera feta i dusić razem 2-3 minuty. Pojedyncze piersi kurczaka ponacinać z jednej strony tworząc kieszonki, w które wkładać szpinak i słupki sera feta. Pozapinać kieszonki wykałaczkami, by farsz nie wypływał w pieczeniu. Natrzeć piersi kurczaka solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami. Tak przygotowane mięso posmarować oliwą a pozostałą część wylać na dno naczynia żaroodpornego. Na każdą porcję położyć ząbek czosnku i tak zapiekać 30-40 minut w 180 C. Można podawać z ziemniakami ugotowanymi i wymieszanymi np. z kilkoma łyżkami oliwy i zmiażdżonym czosnkiem.
JAINA
Przygotowanie: ok 40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz