czwartek, 3 listopada 2011

Tort orzechowy

TORT ORZECHOWY
Delikatne ciasto biszkoptowe przekładane pysznym kremem orzechowym, który po prostu rozpływa się w ustach, no i do tego posmak alkoholowy. Ach, chciałabym robić takie torty codziennie... Naprawdę warte wykonania, opłaca się nawet pomimo dość długiego czasu przygotowania.
 Przepis natomiast pochodzi z gazetki " Kuchnia Małopolska", która była dodatkiem do " Poradnika Domowego"

Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
  • 10 jajek
  • 25 dag mielonych orzechów włoskich
  • 25 dag cukru
  • 2 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej
Poncz:
  • 15 dag cukru
  • łyżka koniaku
Krem:
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 40 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka spirytusu
Polewa:
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wody
Dekoracja:
  • ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • małe kawałeczki orzechów włoskich
Wykonanie:
Przygotuj ciasto:  żółtka utrzyj z cukrem, z białek ubij sztywną pianę. Żółtka połącz z orzechami, potem bardzo delikatnie wymieszaj z pianą z białek a na końcu dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,  także ostrożnie mieszając. Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj margaryną i wysyp bułka tartą. Wlej ciasto i piecz 45 minut w temp. 170 C.
Przygotuj poncz: 2 szklanki wody ( można dodać mniej, ja ostatecznie nie wykorzystałam całego ponczu) zagotuj z  cukrem, wystudź i wymieszaj z koniakiem.
Przygotuj krem: ugotuj budyń na mleku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie małymi porcjami dodawaj budyń, cały czas ucierając. Dodaj orzechy oraz spirytus i wymieszaj. Biszkopt przekrój na trzy krążki, nasącz je ponczem, grubo smaruj kremem i ułóż  jeden na drugim, tak by na ostatnim biszkopcie kremu było tylko troszkę. Tort  możesz wstawić do lodówki lub od razu przygotować polewę : Czekoladę pokrusz, włóż do rondelka, wlej wodę i mieszaj na małym ogniu, aż  do rozpuszczenia się czekolady i całkowitego połączenia składników. Wierzch i boki tortu polej lekko przestudzoną czekoladą i udekoruj dowolnie lub małymi kleksami z bitej śmietany, w które możesz powkładać małe kawałeczki orzechów.
Tort należy przechwywać w lodówce i przed podaniem schłodzić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz