TORT ORZECHOWY
Delikatne ciasto biszkoptowe przekładane pysznym kremem orzechowym, który po prostu rozpływa się w ustach, no i do tego posmak alkoholowy. Ach, chciałabym robić takie torty codziennie... Naprawdę warte wykonania, opłaca się nawet pomimo dość długiego czasu przygotowania.
Przepis natomiast pochodzi z gazetki " Kuchnia Małopolska", która była dodatkiem do " Poradnika Domowego"
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 10 jajek
- 25 dag mielonych orzechów włoskich
- 25 dag cukru
- 2 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka margaryny
- 2 łyżki bułki tartej
Poncz:
- 15 dag cukru
- łyżka koniaku
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 40 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- łyżka spirytusu
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 3 łyżki wody
- ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- małe kawałeczki orzechów włoskich
Przygotuj ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, z białek ubij sztywną pianę. Żółtka połącz z orzechami, potem bardzo delikatnie wymieszaj z pianą z białek a na końcu dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, także ostrożnie mieszając. Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj margaryną i wysyp bułka tartą. Wlej ciasto i piecz 45 minut w temp. 170 C.
Przygotuj poncz: 2 szklanki wody ( można dodać mniej, ja ostatecznie nie wykorzystałam całego ponczu) zagotuj z cukrem, wystudź i wymieszaj z koniakiem.
Przygotuj krem: ugotuj budyń na mleku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie małymi porcjami dodawaj budyń, cały czas ucierając. Dodaj orzechy oraz spirytus i wymieszaj. Biszkopt przekrój na trzy krążki, nasącz je ponczem, grubo smaruj kremem i ułóż jeden na drugim, tak by na ostatnim biszkopcie kremu było tylko troszkę. Tort możesz wstawić do lodówki lub od razu przygotować polewę : Czekoladę pokrusz, włóż do rondelka, wlej wodę i mieszaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się czekolady i całkowitego połączenia składników. Wierzch i boki tortu polej lekko przestudzoną czekoladą i udekoruj dowolnie lub małymi kleksami z bitej śmietany, w które możesz powkładać małe kawałeczki orzechów.
Tort należy przechwywać w lodówce i przed podaniem schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz