środa, 16 listopada 2011

Sernik Amaretto

SERNIK AMARETTO
( 12 porcji)
Sernik... cudowny, tak opisała to moja mama. I jest naprawdę pyszny, na czekoladowo - migdałowym spodzie, z biszkoptami i delikatną masą serową z mocno wyczuwalnym aromatem amaretto. Polecam i to nie tylko na szczególne okazje.
Przepis pochodzi z tej strony

Składniki:
Spód:
  • 50 g dokładnie zmielonuch migdałów
  • 50 g cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku ( ja przesiałam zwykłą przed sitko)
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 50 g gorzkiej czekolady
a także 14 biszkoptów do wyłożenia tortownicy
Do nasączenia:
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru amaretto
Na masę sernikową: ( wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową)
  • 1 kg twarogu sernikowego, trzykrotnie zmielonego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • torebka budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ja dałam niecałą łyżeczkę)
  • 4 łyżki likieru amaretto
Wykonanie:
Do naczynia wsypać zmielone migdały, cukier, jajko i masło. Dodać kawę, rozpuszczoną w ciepłym likierze i roztopioną i przestudzoną  czekoladę. Zmiksować i przełożyć do wysokiej formy ( 23-25) posmarowanej masłem i wysypanej zmielonymi migdałami. W masę lekko wcisnąć biszkopty jak jest pokazane na tej stronie na samym dole. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
1 łyżką wody zalać żelatynę i odstawić na 5 minut. W rondelku zagotować 50 ml wody, rozpuścić w niej kawę, a następnie dodać żelatynę i wymieszać, aż całkowicie się wymiesza, dodać likier i ponownie wymieszać. Ostudzić i poczekać ok. 15 minut, żeby troszkę zgęstniała. Gęsta mieszanką namoczyć ułożone w formie biszkopty.
Na masę: Piekarnik nagrzać do 165 C. Na dolną półkę piekarnika wstawić dużą formę do pieczenia, wlać do niej wodę zagotowaną z całego czajnika. Śmietankę kremówkę wymieszać ze zmielonym twarogiem.
Żółtka wlać do miski miksera i dodać szklankę cukru pudru. Ubijać ciągle 10 minut, aż masa bedzie puszysta i kremowa. Dalej miksując ( należy jednak zmiejszyć obroty!)  dodawać 2-3 łyżki masy serowej na zmianę z budyniem. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać aromat i likier i zmiksować także na małych obrotach miksera.
W następnym naczyniu ubić pianę z białek dodając do niej szczyptę soli. Gdy się już ubije dodawać do niej po trochu resztę cukru pudru ( 1/2 szklanki) i cały czas ubijać. Ubitą pianę bardzo delikatnie połączyć z masą serową. Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i wstawić do piekarnika. (Jeżeli ktoś chce zachować biały wierzch sernika, należy na górze położyć papier do pieczenia). Zwiększyć temperaturę do 175 C i piec sernik 50 minut. Po zakończeniu pieczenia nie otwierać piekarnika, pozostawić w nim sernik na 20 minut ( 25, jeśli ktoś piecze z przykryciem sernika). Drzwiczki otwierać powoli i tak studzić sernik. ( W przepisie było, by wstawić sernik na całą noc do lodówki, ja jednak go nie chłodziłam). Sernik można posypać cukrem pudrem i kakao, można go też polać syropem kawowym:
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Zagotować wodę, dodać cukier, rozpuścić. Gotować 2o minut, tak by powstał gęsty syrop. Ostrożnie wlać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i likier amaretto. Wymieszać, zdjąć z ognia. Polać po całym serniku, lub podawać na każdą porcję oddzielnie.

Moim pomysłem było także, żeby podawać sernik z ubitą śmietaną kremówką, moim zdaniem smakuje to naprawdę wspaniale.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz