sobota, 26 listopada 2011

Szwarcwaldzki tort bezowy

SZWARCWALDZKI TORT BEZOWY

Robiłyśmy ten tort razem i był naprawdę bardzo, bardzo dobry ( przynajmniej mi smakował), pomimo tego, że bezy niekoniecznie nam się udały.Nie wiem, dlaczego, ale  bardziej przypominały biszkopt, niż bezę, no ale z bezami jest zawsze straszny problem. Podobało mi się połączenie wiśni z czekoladą i chociaż miałyśmy je  z zalewy, to świetnie smakowały ( były bardziej słodkie niż zwykłe). Tort jest naprawdę  wysoki i trzeba bardzo ostrożnie go kroić. Jednak warto - przede wszystkim dlatego, że jest on znany i istnieją różne jego wersje. My korzystałyśmy z bloga moje wypieki .

Składniki na 4 bezowe blaty:
  • 8 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 50 g kakao
Na krem  i dekorację:
  • 600 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 380 g  wiśni ( odpestkowanych, mogą być świeże, z kompotu lub z zalewy, nam wyszedł jeden słoik półlitrowy)
  • wiśnie, lub czereśnie do dekoracji
  • 60 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Składniki na bezę należy podzielić na pół: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 25 g kakao. Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 - 21 cm. Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce - to jest bardzo ważne, nie można dodać całego cukru od razu. Na końcu delikatnie wmieszać przesiane kakao. Masę wyłożyć na narysowane koła.Piec godzinę w 130 st. C. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - muszą tak wystygnąć, najlepiej zostawić ich na całą noc. w ten sam sposób postąpić z resztą składników. Wyjdą nam 4 blaty.
Śmietaną kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Jeden blat delikatnie wyłożyć na paterę ( na niej lepiej będzie nam kroić tort). Na niego wyłożyć ubitą śmietankę i 1/3 przygotowanych wiśni itd. Na ostatni blat nałożyć resztę śmietany, a na górę wyłożyć wiśnie lub czereśnie i zetrzeć czekoladę.
JAINA





Przygotowanie : ok. 45 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz