PODLASKIE BLINY KREMOWE
( 5-6 porcji)
Delikatne kremowe placuszki aromatyczne od skórki cytrynowej i posypane cukrem pudrem. Smakują podobnie jak te naleśniki: http://kuchnia-i-my.blogspot.com/2011/10/nalesniki-biszkoptowe-z-konfitura.html . Bardzo proste w wykonaniu i bardzo, bardzo smaczne ( słodkie i leciutkie - niebo w gębie). Można podawać z mlekiem lub posypane tylko cukrem i polane miodem. Wszystko według uznania.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 40 dag mąki tortowej
- 6 jajek
- 7 dag cukru pudru
- 5 dag roztopionego masła lub margaryny
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wlać mleko, dadać żółtka, cukier, roztopione masło, skórkę cytrynową i wszystko zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę i połączyć z mlekiem. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, wykładać łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron, tak by placuszki się przyrumieniły. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
Przygotowanie: 20 minut
Przepis pochodzi z gazetki " Ciasta za Grosik"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz