sobota, 5 listopada 2011

Podlaskie bliny kremowe

PODLASKIE BLINY KREMOWE
( 5-6 porcji)
  Delikatne kremowe placuszki aromatyczne od skórki cytrynowej i posypane cukrem pudrem. Smakują podobnie jak te naleśniki: http://kuchnia-i-my.blogspot.com/2011/10/nalesniki-biszkoptowe-z-konfitura.html . Bardzo proste w wykonaniu i bardzo, bardzo smaczne ( słodkie i leciutkie - niebo w gębie). Można podawać z mlekiem lub posypane tylko cukrem i polane miodem. Wszystko według uznania.
Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 40 dag mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 7 dag cukru pudru
  • 5 dag roztopionego masła  lub margaryny
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wlać mleko, dadać żółtka, cukier, roztopione masło, skórkę cytrynową i wszystko zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę i połączyć z mlekiem. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, wykładać łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron, tak by placuszki się przyrumieniły. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane miodem.




Przygotowanie: 20 minut
Przepis pochodzi z gazetki " Ciasta za Grosik"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz