BELGIJSKIE RACUCHY MIODOWE
( 4 porcje)
Lekkie placuszki, które robiłyśmy razem z Boome'em. Jak razem stwierdziłyśmy można było dodać do nich więcej miodu, bo nie było go zbytnio czuć. Jako dodatek można podać z roztopioną czekoladą.
Składniki:
- szklanka mleka
- 1 i 1/2 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mleko wlej do rondelka, lekko podgrzej. Wkrusz do niego drożdże, wsyp łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek mąki, dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby rozczyn trochę wyrósł.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z resztą cukru i miodem, nadal ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Masło stop w garnuszku na maleńkim ogniu, dodaj do rozczynu z resztą przesianej mąki. Mieszaj, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany i pojawią się w nim bąbelki. Odstaw na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta formując zgrabne, okrągłe placuszki. Smaż z obu stron, aż do zrumienienia. Podawaj polane czekoladą, miodem lub posypane cukrem pudrem.
Przygotowanie : 60 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz