sobota, 19 listopada 2011

Belgijskie racuchy miodowe

BELGIJSKIE RACUCHY MIODOWE
( 4 porcje)
Lekkie placuszki, które robiłyśmy razem z Boome'em. Jak razem stwierdziłyśmy można było dodać do nich więcej miodu, bo nie było go zbytnio czuć. Jako dodatek można podać z roztopioną czekoladą.

Składniki:
  • szklanka mleka
  • 1 i 1/2 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Mleko wlej do rondelka, lekko podgrzej. Wkrusz do niego drożdże, wsyp łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek mąki, dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby rozczyn trochę wyrósł.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z resztą cukru i miodem, nadal ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Masło stop w garnuszku na maleńkim ogniu, dodaj do rozczynu z resztą przesianej  mąki. Mieszaj, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany i pojawią się w nim bąbelki. Odstaw na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta formując zgrabne, okrągłe placuszki. Smaż z obu stron, aż do zrumienienia. Podawaj polane czekoladą, miodem lub posypane cukrem pudrem.


Przygotowanie : 60 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz