CREPES Z CZEKOLADĄ
( 4 porcje)
Naleśniki rodem z Francji. Delikatne, cieniutkie i chrupiące skórki grubo posmarowane kremem czekoladowym ( w moim przypadku Nutellą), można je podawać z owocami i bitą śmietaną. Bardzo dobre, zwłaszcza ze względu na tą swoją " chrupkość". Natomiast, żeby się nimi najeść trzeba ich kilka zjeść ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 szklanki mleka
- jajko
- szklanka wody
- łyżka cukru
- cukier waniliowy
- pół opakowania kremu czekoladowego
- 15 dag sezonowych owoców
- bita śmietana
Wykonanie:
Zmiksuj jajko z mlekiem i mąką. Dodaj wodę. Nie przestając miksować dodawaj cukier. Odstaw ciasto na pół godziny. Smaż cienkie naleśniki ( crepes) z obu stron na złoty kolor. Powinny być bardzo cienkie i chrupiące. Każdy crepes posmaruj grubo kremem i zwiń w rulon.
Podawaj z sezonowymi owocami i bitą śmietaną.
Przygotowanie: 15 minut
Przepis pochodzi z gazety "Tele Tydzień"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz