czwartek, 10 listopada 2011

Tort Dobosa

TORT DOBOSA
( 16 porcji)
Tort ten jest jednym z najbardziej rozpoznawanych na świecie. Jego twórcą jest Jozef Dobos z Węgier. Prowadził on cukiernię w Budapeszcie, a także pisał książki kucharskie. Pewngo razu przygotował on tort na wystawę, który okazał się wielkiem sukcesem. Odtąd wszystkie cukiernie biły się, by zdobyć ten przepis, za który pan Dobos otrzymał wiele nagród i wyróżnień.
 Tort składał się z kilku cienkich biszkoptowych krążków, które były przełożone czekoladowo - kawową masą, a na górze polane karmelem.
Tort robiłam z Boome'em i powiem wam, że jest naprawdę pyszny... W zasadzie nie jest dość trudny do wykonania, natomiast trzeba bardzo pilnować te krążki biszkoptowe, gdyż łatwo się przypalają.

Składniki:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki
Krem:
  • 20 g kawy
  • 25 dag cukru
  • 5 dag kakao
  • pół laski wanilii
  • 25 dag masła
Karmel:
  • 10 dag cukru
  • 5 dag masła
Wykonanie:
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Powoli, łyżeczka po łyżeczce, wsypywać mąkę. Dodać piane ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli i delikatnie wymieszać z masą. W nasmarowanej tłuszczem tortownicy i wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia upiec 6-8 cienkich krążków. Każdy z nich piec ok. 12 minut w temp. 180 C.
Krem: Zaparzyć mocną kawę, wlać do garnka, dodać cukier  i wanilię. Gotować, aż zacznie gęstnieć, a kropla syropu dolana do zimnej wody nie wymiesza się, tylko wypłynie na powierzchnię. Zdjąć z ognia, przestudzić ( krem naprawdę musi być zimny) i dodawać powoli do utartego masła, dalej ucierać, aż wszystkie składniki się połączą. Kremem ( trochę odłożyć) smarować cienko  krążki ciasta, nakładając kolejno jeden na drugi,  przycisnąć. Boki wyrównać nożem.
Karmel: Cukier rozpuścić w 150 ml wody na małym ogniu. Zwiększyć płomieć, nie mieszać i gotować, aż syrop zbrązowieje. Dodać trochę wody ( kilka łyżek), wymieszać, żeby syrop się rozpuścił, dodać masło i odparować. Karmel musi zgęstnieć tak, by po ostygnięciu nie twardniał całkowicie.
Odłożony krążek ciasta pokroić na 16 równych trójkątów. Każdy szybko polać karmelem. Na obwodzie tortu wycisnąć 16 małych kulek z odłożonego kremu i oprzeć na nich ukośnie trójkąty pokryte karmelową glazurą.





Przygotowanie : ok 1,5 godziny


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz