piątek, 25 listopada 2011

Kokosek z kremem

KOKOSEK Z KREMEM
( 12-15 porcji)

Ostatnio mam wielką kokosową manię, więc jem i robię wszystko z kokosem. To ciastko było bardzo dobre, choć zamiast budyniu waniliowego można było dodać kokosowy, by miało więcej aromatu, gdyż tylko góra była z wiórkami. Świetne na przyjęcie, ale nie tylko, także bez okazji smakuje bardzo dobrze :)

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
Masa:
  • 2 torebki budyniu waniliowego na 1/2 litra mleka ( lepiej dodać jedną torebkę, lub zwiększyć ilość mleka, bo budyń wyszedł zbyt gęsty, a kremu dość mało, więc polecam tą drugą opcję, można dodać 1 l mleka)
  • 2 szklanki mleka ( tak jak wyżej, można dodać 4 szklanki, czyli 1 litr)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • ewentualnie łyżka wódki
Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • tłuszcz do formy
Wykonanie:
Biszkopt: białka ubij na sztywno z cukrem, wciąż ubijając, dodawaj po 1 żółtku i po łyżce mąki przesianej z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Blachę ( ok. 25x35 cm) natłuść, wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Piecz 30 minut w temp. 180 st. C.
Masa: budynie rozmąć w 1/2 szklance mleka, a resztę zagotuj. Do zagotowanego mleka dodaj budynie i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Margarynę utrzyj z cukrem waniliowym i wódką, a na koniec z budyniem ( masa ma być gęsta).
Ciasto kokosowe: białka ubij na sztywno z cukrem, wymieszaj z wiórkami. Ciasto wylej do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy ( tej samej wielkości, w której piekł sie biszkopt). Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy wystygnie  delikatnie wyjmij z blachy i zdejmij papier.
Zimny biszkopt przekrój na pół, przełóż połową masy, połóż na niej drugą część biszkoptu, wyłóż resztę masy, a na samą górę ciasto kokosowe. Posyp dużą ilością cukru pudru.
JAINA






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz