wtorek, 8 listopada 2011

Rolada czekoladowa

Mój drugi wpis w przeciągu dwóch dni, chyba idę po rekord :). Postanowiłam jednak, że nie będę kazała tej roladzie dłużej czekać w przepaściach mojego komputera. Dzisiejsza rolada została wykonana przez Jainę i muszę przyznać, że to była najbardziej perfekcyjna domowa rolada jaką widziałam na żywo. Pewnie na zdjęciach tego nie widać, ale naprawdę efektownie prezentowała się na stole, z którego szybko zresztą zniknęła ;)

ROLADA CZEKOLADOWA
Składniki:
Ciasto
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania pergaminu na spód blachy
Nadzienie:
  • duża szklanka śmietanki kremówki
  • zagęstnik (prawdopodobnie obyło się bez)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dobrze wysmażony dżem brzoskwiniowy lub marmolada do wysmarowania ciasta
  • utarta czekolada do posypania
Przygotowanie:
Białka, wodę, sok z cytryny i sól ubijamy mikserem, gdy piana stanie się bardzo sztywna, dodajemy stopniowo cukier puder i, cały czas ubijając, po 1 żółtku. Gdy piana ze składnikami połączy się, sypiemy (przez sitko) mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao i proszek, ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę, wyłożoną pergaminem i posmarowaną tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15-20 min w temp. 160st. C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na ułożoną lnianą ściereczkę wierzchem na spód, zdejmujemy pergamin i od razu, ciepłe, rolujemy razem ze ściereczką. Na 2 godz. przed podaniem rolady ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru pudru i zagęsnika (fakultatywnie), ciasto lekko rozwijamy, uważając, by nie było pęknięć, smarujemy cienko dżemem, nakładamy śmietankę, pozostawiając 2-3 łyżki, i ponownie zawijamy. Przed podaniem smarujemy wierzch rolady pozostawioną śmietanką, posypujemy obficie czekoladą.





Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska na słodko"
Pozdrawiam, Boome.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz