ROLADA CZEKOLADOWA
Składniki:
Ciasto
- 4 jajka
- 4 łyżki zimnej wody
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru
- 5 płaskich łyżek kakao
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania pergaminu na spód blachy
- duża szklanka śmietanki kremówki
- zagęstnik (prawdopodobnie obyło się bez)
- 2 łyżki cukru pudru
- dobrze wysmażony dżem brzoskwiniowy lub marmolada do wysmarowania ciasta
- utarta czekolada do posypania
Białka, wodę, sok z cytryny i sól ubijamy mikserem, gdy piana stanie się bardzo sztywna, dodajemy stopniowo cukier puder i, cały czas ubijając, po 1 żółtku. Gdy piana ze składnikami połączy się, sypiemy (przez sitko) mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao i proszek, ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę, wyłożoną pergaminem i posmarowaną tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15-20 min w temp. 160st. C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na ułożoną lnianą ściereczkę wierzchem na spód, zdejmujemy pergamin i od razu, ciepłe, rolujemy razem ze ściereczką. Na 2 godz. przed podaniem rolady ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru pudru i zagęsnika (fakultatywnie), ciasto lekko rozwijamy, uważając, by nie było pęknięć, smarujemy cienko dżemem, nakładamy śmietankę, pozostawiając 2-3 łyżki, i ponownie zawijamy. Przed podaniem smarujemy wierzch rolady pozostawioną śmietanką, posypujemy obficie czekoladą.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska na słodko"
Pozdrawiam, Boome.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz