wtorek, 1 listopada 2011

Rolada biszkoptowa z kremem kawowym

ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM KAWOWYM

 Bardzo dobra rolada kawowa z delikatnym biszkoptem i pyszną masą. W oryginalnym przepisie zamiast dekoracji z bitej śmietany była masa z 100 g serka kremowego zmiksowanego ze skórką z pomarańczy, ja jednak wolałam jeszcze bardziej "kawową" roladę.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • łyżeczka mielonej kawy
  • 6 łyżek mąki pszennnej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 2 szklanki kremówki ( z czego 1/2 szklanki do dekoracji)
  • torebka usztywniacza do śmietany
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki likieru kawowego lub amaretto
  • 2 łyżeczki przesianej kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj przesiane obie mąki, mieloną kawę i wymieszaj. Pianę dodaj i ostrożnie połącz z masą. Dużą blachę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, posmaryj masłem, wylej ciasto. Piecz 8 minut w 180 C. Gotowe szybko przełóż na czystą ściereczkę, wcześniej zdejmując papier z którym piekło się ciasto. Zawiń tworząc roladę. Odstaw do ostudzenia.
 Zrób krem: kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym i usztywniaczem. Dodaj likier i jedną łyżeczkę  kawy rozpuszczalnej, wymieszaj. Ostudzone ciasto delikatnie rozwiń, posmaruj kremem ( kilka łyżek zostaw do dekoracji) i ponownie zawiń. Udekoruj resztą masy kawowej i posyp łyżeczką przesianej kawy rozpuszczalnej.





Przygotowanie: ok 1 godziny
Przepis pochodzi z gazety Olivia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz