ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM KAWOWYM
Bardzo dobra rolada kawowa z delikatnym biszkoptem i pyszną masą. W oryginalnym przepisie zamiast dekoracji z bitej śmietany była masa z 100 g serka kremowego zmiksowanego ze skórką z pomarańczy, ja jednak wolałam jeszcze bardziej "kawową" roladę.
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- łyżeczka mielonej kawy
- 6 łyżek mąki pszennnej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 2 szklanki kremówki ( z czego 1/2 szklanki do dekoracji)
- torebka usztywniacza do śmietany
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki likieru kawowego lub amaretto
- 2 łyżeczki przesianej kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj przesiane obie mąki, mieloną kawę i wymieszaj. Pianę dodaj i ostrożnie połącz z masą. Dużą blachę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, posmaryj masłem, wylej ciasto. Piecz 8 minut w 180 C. Gotowe szybko przełóż na czystą ściereczkę, wcześniej zdejmując papier z którym piekło się ciasto. Zawiń tworząc roladę. Odstaw do ostudzenia.
Zrób krem: kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym i usztywniaczem. Dodaj likier i jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, wymieszaj. Ostudzone ciasto delikatnie rozwiń, posmaruj kremem ( kilka łyżek zostaw do dekoracji) i ponownie zawiń. Udekoruj resztą masy kawowej i posyp łyżeczką przesianej kawy rozpuszczalnej.
Przygotowanie: ok 1 godziny
Przepis pochodzi z gazety Olivia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz