środa, 2 listopada 2011

Pierś kurczaka z gruszką

PIERŚ KURCZAKA Z GRUSZKĄ
( 4 porcje)
Moje pierwsze główne danie z książki "Kuchnia Orientalna". Bardzo pyszne połączenie gruszek, miodu, kurkumy i imbiru z kurczakiem. Do tego cynamon i naprawdę wyszedł z tego świetny posiłek. Nie mam niestety tajine, w którym przyrządza się je w krajach arabskich, jednak smak jest ten sam - wyśmienity. Polecam wszystkim, którzy kochają kuchnię orientalną, a także tym, którzy dopiero ją poznają.



Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru ( ok. 2 cm), ja dałam 1,5 łyżeczki zmielonego z torebki
  • 4 dojrzałe gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 4 filety z piersi kurczaka ( po 100 g )
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 1 pęczek kolendry
  • 100 ml bulionu warzywnego ( instant)
  • 1 łyżka wody różanej
Wykonanie:
Cebule oraz czosnek obrać i pokroić w cienkie paski. Imbir obrać i zetrzeć. Gruszki umyć, pokroić w ćwiartki, wypestkować i wymieszać z imbirem oraz miodem. Mięso opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć kurkumą, solą oraz pieprzem.
 W tajine lub w garnku do pieczenia rozgrzać oliwę, włożyć piersi oraz laski cynamonu i smażyć z każdej strony przez 2 minuty ( ja smażyłam ok 4 minut). Po tym czasie wyjąć, a do tajine włożyć cebulę oraz czosnek i zeszklić je. Włożyć warstwami gruszki, kurczaka, cynamon i wlać bulion. ( Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym, tajine niestety nie posiadam)
 Nakryć tajine pokrywką, i uszczelnić folią aluminiową. Naczynie wstawić na środkową półkę piekarnika i rozgrzać go do temperatury 180 C. Dusić przez 30 minut.
 Kolendrę umyć, otrzepać, oberwać z niej listki i pokroić je na małe kawałki. Mięso pokropić wodą różaną, posypać kolendrą i podawać na stół. ( Do dania podałam także ryż).




Czas przygotowania : ok 45 minut
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Orientalna" wydawnictwa MUZA SA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz