poniedziałek, 7 listopada 2011

Ekspresowy tort kokosowy

Ostatecznie, wbrew temu co mówi tytuł nie jest tak ekspresowy, bowiem w oryginalnym przepisie (z jakiejś gazety) były gotowe blaty biszkoptowe, natomiast ja z Jainą postanowiłyśmu zrobić normalny biszkopt i przekroić go na 3 części. Poza tym pragnę tylko dodać, że tort jest bardzo smaczny i bardzo kokosowy :D

Składniki (na ok.12 porcji):
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
krem i dodatki:
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 2 budynie kokosowe
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do bitej śmietany (z tego co pamiętam to chyba go pominęłyśmy)
  • 0,5 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
Biszkopt: Wykonanie: Ubić pianę z białek i cukru. Dodać żółtka lekko mieszając, a następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i olej ( także delikatnie mieszając ). Piec ok. 35 - 40 minut w temp 130 - 150 C.  
Likier wymieszaj z dwiema łyżkami wody i nasącz blaty. Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudź. Połącz je z płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi(zostaw ok 3-4 łyżki do dekoracji). Gęstą masą przełoż biszkopt. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i fixem, posmaruj nią boki i wierzch tortu. Obsyp boki pozostałymi wiórkami, a wierzch wiórkami białej czekolady (możesz zeskrobać je z tabliczki małą szpachetką lub nożem albo zetrzeć na tarce). Dodatkowo można ozdobić wierzch wiórkami z prawdziwego kokosa.






Pozdrawiam, Boome.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz