Składniki (na ok.12 porcji):
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 2 budynie kokosowe
- 1 litr mleka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 fix do bitej śmietany (z tego co pamiętam to chyba go pominęłyśmy)
- 0,5 tabliczki białej czekolady
Biszkopt: Wykonanie: Ubić pianę z białek i cukru. Dodać żółtka lekko mieszając, a następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i olej ( także delikatnie mieszając ). Piec ok. 35 - 40 minut w temp 130 - 150 C.
Likier wymieszaj z dwiema łyżkami wody i nasącz blaty. Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudź. Połącz je z płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi(zostaw ok 3-4 łyżki do dekoracji). Gęstą masą przełoż biszkopt. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i fixem, posmaruj nią boki i wierzch tortu. Obsyp boki pozostałymi wiórkami, a wierzch wiórkami białej czekolady (możesz zeskrobać je z tabliczki małą szpachetką lub nożem albo zetrzeć na tarce). Dodatkowo można ozdobić wierzch wiórkami z prawdziwego kokosa.
Pozdrawiam, Boome.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz