niedziela, 18 grudnia 2011

Muffiny marmurkowe

MUFFINY MARMURKOWE

Muffiny bardzo smaczne, waniliowo-kakaowy duet z ślicznymi wzorkami. Na początku są mięciutkie, po kilku dniach twardnieją. Są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy tylko połączyć składniki upiec... i już! Przepis tutaj.

Składniki:
  • 280 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru
  • 2 średnie jaja
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sól i cukier, a w drugim mleko, jajka, olej i ekstrakt z wanilii. Wymieszać wszystko do połączenia się składników. Podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać do nich po łyżeczce  na przemian ciasto jasne i ciemnie, tworzyć wzór marmurkowy. Piec 20 minut w 200 st. C Studzić na kratce.
JAINA




Przygotowanie: 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz