MUFFINY MARMURKOWE
Muffiny bardzo smaczne, waniliowo-kakaowy duet z ślicznymi wzorkami. Na początku są mięciutkie, po kilku dniach twardnieją. Są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy tylko połączyć składniki upiec... i już! Przepis tutaj.
Składniki:
- 280 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g cukru
- 2 średnie jaja
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ostudzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sól i cukier, a w drugim mleko, jajka, olej i ekstrakt z wanilii. Wymieszać wszystko do połączenia się składników. Podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać do nich po łyżeczce na przemian ciasto jasne i ciemnie, tworzyć wzór marmurkowy. Piec 20 minut w 200 st. C Studzić na kratce.
JAINA
Przygotowanie: 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz