ROŻKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI
( 6 sztuk)
Jedne z najpyszniejszych rzeczy, jakie jadłam z ciastem francuskim. Rożki są bardzo chrupiące, mają lekki cynamonowy posmak i są pełne jabłek w środku. Naprawdę, naprawdę pyszne! Wszystkim w domu smakowały. Jedyną moją uwagą jest to, że możda dodać mniej jabłek, gdyż sporo mi zostało, a i tak starałam się dawać ich dużo do środka. Przepis pochodzi ze wspaniałego bloga Moje Wypieki.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego ( może być także mrożone)
- 3 duże jabłka lub 5 małych
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- 3 łyżki rodzynków ( które standardowo pominęłam ;)
- 2, 5 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko roztrzepane z łyżką wody służące do posmarowania rożków
Wykonanie:
Ciasto francuskie ( jeśli mamy zamrożone) odmrozić, powinno mieć temperaturę pokojową, wtedy nie będzie się kurczyć podczas pieczenia.
Przygotować nadzienie: Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, żeby nie ściemniały. Do tego dodać cynanom, rodzynki, cukier i mąkę i wymieszać.
Ciasto podzielić na 6 równych kwadratów. Na każdym rozłożyć nadzienie jabłkowe. Złożyć na pół po przekątnej, tak by utworzyły trójkąty. Zlepiać po bokach i dociskać widelcem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Przed pieczeniem zrobić na każdym 3 otworki wentylacyjne.
JAINA
Piec w temp. 220 st. C, by ciasto było złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować ( pół szklanki cukru pudru rozetrzeć z łyżką wrzątku, lub sokiem z cytryny ).
Przygotowanie: około 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz