czwartek, 15 grudnia 2011

Rożki francuskie z jabłkami

ROŻKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI
( 6 sztuk)

Jedne z najpyszniejszych rzeczy, jakie jadłam z ciastem francuskim. Rożki są bardzo chrupiące, mają lekki cynamonowy posmak i są pełne jabłek  w środku. Naprawdę, naprawdę pyszne! Wszystkim w domu smakowały. Jedyną moją uwagą jest to, że możda dodać mniej jabłek, gdyż sporo mi zostało, a i tak starałam się dawać ich dużo do środka. Przepis pochodzi ze wspaniałego bloga Moje Wypieki.

Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego ( może być także mrożone)
  • 3 duże jabłka lub 5 małych
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżki rodzynków ( które standardowo pominęłam ;)
  • 2, 5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką wody służące do posmarowania rożków
Wykonanie:
Ciasto francuskie ( jeśli mamy zamrożone) odmrozić, powinno mieć temperaturę pokojową, wtedy nie będzie się kurczyć  podczas pieczenia.

Przygotować nadzienie: Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, żeby nie ściemniały. Do tego dodać cynanom, rodzynki, cukier  i mąkę i wymieszać.
Ciasto podzielić na 6 równych kwadratów. Na każdym rozłożyć nadzienie jabłkowe.  Złożyć na pół po przekątnej, tak by utworzyły trójkąty. Zlepiać po bokach i dociskać widelcem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Przed pieczeniem zrobić na każdym 3 otworki wentylacyjne.
JAINA



Piec w temp. 220 st. C, by ciasto było złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować ( pół szklanki cukru pudru rozetrzeć z  łyżką wrzątku, lub sokiem z cytryny ).




Przygotowanie: około 20 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz