niedziela, 25 września 2011

Baba cytrynowa

BABA CYTRYNOWA
Składniki:
· 1,5 szklanki mąki tortowej
· 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·  6 jaj
·  1 szklanka cukru
·  kostka margaryny
·  cukier waniliowy
·  6 łyżek oleju
·  2 łyżki octu
·  skórka starta z 1 cytryny
Lukier:
·  100 g cukru pudru
·  2 łyżki soku z cytryny
·  kilka łyżek wody


Wykonanie:
Żołtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając stopniowo dodajemy margarynę. Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy  sztywną pianę, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180°C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz