BABA CYTRYNOWA
Składniki:
· 1,5 szklanki mąki tortowej· 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 6 jaj
· 1 szklanka cukru
· kostka margaryny
· cukier waniliowy
· 6 łyżek oleju
· 2 łyżki octu
· skórka starta z 1 cytryny
Lukier:
· 100 g cukru pudru
· 2 łyżki soku z cytryny
· kilka łyżek wody
Wykonanie:
Żołtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając stopniowo dodajemy margarynę. Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz