piątek, 16 września 2011

Marokańsie ciasto z kaszą manną i kokosem

MAROKAŃSKIE CIASTO Z KASZĄ MANNĄ I KOKOSEM
Składniki:
· 10 dag wiórków kokosowych · 2 szklanki kaszy manny · 1 łyżeczka cynamonu · 1 torebka cukru waniliowego · 3 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 szklanka mleka · 20 dag masła
Syrop: 2 szklanki cukru · 1 łyżeczka soku z cytryny · 1 szklanka wody
Wykonanie:
Kaszę manną, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mleko, wszystko wyrabiamy. Ciasto rozprowadzamy na blaszce, kroimy na niewielmie trójkąty lub kwadraty. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ciasto ok. 45 minut.
 Z wody, soku z cytryny i cukru zagotowyjemy syrop, gotujemy jeszcze ok. 5 minut i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Wierzch posypujemy kokosem. Gdy syrop wsiąknie wyjmujemy ciasto z blaszki. Ciasto jest słodkie, ale bardzo smaczne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz